Prosilci za azil so gasilcem dlje časa onemogočali, da bi pogasili požar. Foto: EPA
Prosilci za azil so gasilcem dlje časa onemogočali, da bi pogasili požar. Foto: EPA

Prosilca za azil sta začela protestirati na strehi centra Villawood v zahodnem Sydneyju, protestniki, ki so se jima pridružili, pa so na gasilce, ki so skušali pogasiti požar, metali strešne opeke in druge predmete, da bi jim preprečili gašenje. V izgredih je bilo uničenih več poslopij, kjer so kuhinja, računalniška soba, zdravstvena soba in pralnica.

Eden izmed prosilcev iz Irana, ki je vztrajal na strehi, je novinarjem po telefonu povedal, da je "zelo frustriran", ker so zavrnili njegovo prošnjo za azil. "Nisem žival, sem človek. V centru sem že 20 mesecev. Nimam kriminalne kartoteke. Strpali so nas v zapor samo zato, ker želimo svobodo," je dejal.

Tiskovni predstavnik vladnega oddelka za priseljence Sandi Logan je sporočil, da v izgredih ni bilo poškodovanih, a da je trajalo nekaj časa, da so si gasilci utrli pot do zbirnega centra. Avstralska policija je ob tem sporočila, da so do četrtka zjutraj znova vzpostavili nadzor.

Nezadovoljstvo med prosilci narašča
Večina prosilcev za politično zatočišče v Avstraliji prihaja iz Afganistana, Pakistana, Iraka in Irana. Številni morajo za obravnavo njihove prošnje čakati več kot leto dni, do takrat pa morajo ostati v zbirnih centrih, zato narašča nezadovoljstvo med prosilci za azil in so izgredi vse pogostejši.

Izgredi so letos večkrat izbruhnili tudi na Božičnih otokih, približno 400 kilometrov južno od Indonezije, kamor so avstralske oblasti nastanile več tisoč prosilcev. "Prosilci za azil živijo v stalnem strahu, da jih bodo vrnili v svoje države," je povedala tiskovna predstavnica človekoljubne organizacije za pomoč beguncem Refugee Action Coalition (RAC) Brami Jegan.