V Siriji že več mesecev potekajo protesti proti Asadu. Foto: EPA
V Siriji že več mesecev potekajo protesti proti Asadu. Foto: EPA

V spopadih v pokrajini Idlib je umrlo najmanj 15 ljudi, od tega trije civilisti. V napadu vojske na civiliste v pokrajini Homs je umrlo šest civilistov, v pokrajini Dara pa en.

Po besedah ameriškega podpredsednika Joeja Bidna sirski predsednik Bašar Al Asad predstavlja grožnjo za stopnjevanje verskega konflikta ne le v Siriji, temveč širše v regiji.

"Asad in njegov režim sta vir nestabilnosti v Siriji in zdaj predstavljata največjo grožnjo za intenziviranje verskega konflikta - ne le v Siriji, temveč tudi zunaj nje," je Biden dejal na srečanju s turškim predsednikom Abdulahom Gülom.

Na novinarski konferenci v Carigradu pa je Biden izpostavil, da ZDA Turčiji stojijo ob strani oziroma da razumejo, da turške oblasti v zvezi s sirskim predsednikom mineva potrpljenje. Prav tako ZDA po Bidnovih besedah Turčijo podpirajo pri njenem pozivu k Asadovem odstopu.

Kot je dejal drugi mož ZDA, sta glavna cilja sirski režim pripraviti, da bo prenehal pobijati civiliste, sirskega predsednika pa prepričati k odstopu.

Biden je k mirni politični tranziciji v Siriji pozval tudi v v petek objavljenem pogovoru za turški časnik Hurryet. V tem pogovoru je opozoril še, da je stabilnost Sirije pomembna. "Prav zato vztrajamo pri spremembah - trenutni položaj v državi ni stabilen," je izpostavil.

Sicer pa je bil ameriški podpredsednik v Turčiji kritičen tudi do Irana. Kot je navedel, je ta islamistična republika zaradi svojih "nezaslišanih dejanj" v regiji zelo izolirana. Po besedah že omenjenega ameriškega uradnika je Biden v zvezi z Iranom ocenil še, da izgublja vpliv v regiji.

Biden se je pri tem med drugim dotaknil iranske zavrnitve razkritja svojega jedrskega programa, iranske zarote proti savdskemu veleposlaniku v ZDA, napada na britansko veleposlaništvo v Teheranu in grožnje Turčiji.

Turčija se je namreč lani strinjala, da bo sodelovala pri opozorilni radarski obrambi Nata, Iran pa je napovedal, da bo, če bo ogrožen, njegova prva tarča prav Natova točka v Turčiji.