Muslimani so zaradi karikatur protestirali proti Danski. Foto: EPA
Muslimani so zaradi karikatur protestirali proti Danski. Foto: EPA
Osama bin Laden
'Če ne preverjate svobode svojih besed, naj bodo vaša srca odprta za svobodo naših dejanj,' je dejal bin Laden. Foto: Reuters

Osama bin Laden je v novem posnetku zagrozil Evropski uniji zaradi za muslimane žaljivih karikatur preroka Mohameda.

Glas na posnetku pravi, da so karikature, ki so jih pred kratkim znova objavili danski časopisi, del križarske vojne, v kateri sodeluje tudi papež Posnetek - da glas res pripada bin Ladnu, še ni potrjeno, je pa posnetek objavila spletna stran, ki je že v preteklosti objavljala njegove posnetke - sovpada s peto obletnico začetka vojne v Iraku in obletnico rojstva preroka Mohameda, ki ga danes praznujejo suniti. Zaradi objav naj bi sledila povračilna dejanja muslimanov, obljublja glas na posnetku.

Pretekli mesec so vodilni danski časopisi znova objavili 12 karikatur, ki so ob prvi objavi septembra 2005 razjarili muslimane. Na njih je prerok Mohamed s turbanom na glavi v obliki prižgane bombe. Zadnji bin Ladnov zvočni posnetek je bil objavljen novembra, sam pa se na videoposnetku ni pojavil od oktobra 2004.

Vatikan zanika obtožbe
Na bin Ladnove posnetke so se že odzvali v Vatikanu, kot je dejal tiskovni predstavnik Vatikana Frederico Lombardi, so obtožbe zoper papeža neutemeljene. "Niso nove in nas ne presenečajo," je dejal Lombardi in poudaril, da sta papež in papeški svet za medverski dialog večkrat obsodila to satirično kampanjo zoper islam.

Po besedah Bena Venzkeja, vodje ameriškega IntelCentra, ki se ukvarja s spremljanjem in analizo islamskih spletnih strani, je sporočilo jasna grožnja članicam EU-ja in napoved morebitnega napada, vendar ni jasno, kdaj naj bi se ta napad zgodil.

Cia: Posnetek je pristen
Oglasila se je tudi ameriška obveščevalna agencija Cia, ki je prepričana, da je glas na posnetku res bin Ladnov. Sporočili so tudi, da gre za del že začete propagandne kampanje Al Kaide, sicer pa predstavnik agencije ni prepričan, kdaj bi posnetek lahko nastal.

K. T.