Penny Wong je obžalovala odločitev prejšnje vlade. Foto: Reuters
Penny Wong je obžalovala odločitev prejšnje vlade. Foto: Reuters

Kot je sporočila avstralska zunanja ministrica Penny Wong, bo Avstralija vedno trdna prijateljica Izraela in je zavezana k rešitvi dveh držav, v katerih bosta Izrael in prihodnja palestinska država obstajala v miru drug ob drugem v okviru mednarodno priznanih meja.

Vlada znova zavezuje Avstralijo k mednarodnim prizadevanjem pri odgovornem prizadevanju za napredek k pravični in trajni rešitvi dveh držav, je sporočila v izjavi za javnost.

Odločitev za priznanje Zahodnega Jeruzalema za izraelsko prestolnico je sprejela prejšnja vlada premierja Scotta Morrisona decembra leta 2018 in s tem prekinila svojo več desetletij dolgo politiko do izraelsko-palestinskega vprašanja. Kljub odločitvi o priznanju pa se Avstralija ni takoj odločila za prestavitev svojega veleposlaništva iz Tel Aviva v Zahodni Jeruzalem.

Za priznanje Zahodnega Jeruzalema kot izraelske prestolnice se je že leto dni prej odločil takratni ameriški predsednik Donald Trump, ki je maja 2018 tja preselil tudi ameriško veleposlaništvo.

Obtožbe o igranju s politiko

Penny Wong je dejala, da je odločitev nekdanjega premierja Morrisona oddaljila Avstralijo od večine držav mednarodne skupnosti in povzročila zaskrbljenost tudi v večinsko muslimanski sosedi Indoneziji.

"Obžalujem odločitev Scotta Morrisona za igranje s politiko, ki je pripeljala do spremembe stališča Avstralije in s tem stiske mnogih v avstralski skupnosti, za katere je to vprašanje zelo pomembno," je dejala zunanja ministrica in pojasnila, da je odločitev sprejel kabinet premierja Albaneseja na torkovi seji.

Na parlamentarnih volitvah maja letos so Morrison in njegovi konservativci doživeli poraz in po skoraj desetletju so na oblast spet prišli laburisti pod vodstvom Anthonyja Albaneseja, ki je postal novi predsednik vlade.

"Jeruzalem je večno glavno mesto Izraela"

Na odločitev Avstralije se je že odzval izraelski premier Jair Lapid, ki je potezo označil za prenagljen odziv oblasti. "Upamo lahko le, da bo avstralska vlada druge zadeve reševala bolj resno in profesionalno. Jeruzalem je večno glavno mesto Izraela in tega ne bo nikoli nič spremenilo," je dejal v izjavi, ki jo je objavil njegov urad.

Izraelsko zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da je na zagovor vpoklicalo avstralskega veleposlanika in vložilo uradni protest.

Za priznanje Zahodnega Jeruzalema kot izraelskega glavnega mesta se je odločila le peščica držav. Foto: Reuters
Za priznanje Zahodnega Jeruzalema kot izraelskega glavnega mesta se je odločila le peščica držav. Foto: Reuters