Mednarodna skupnost izraelske priključitve Golanske planote ne priznava. Foto: Reuters
Mednarodna skupnost izraelske priključitve Golanske planote ne priznava. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek v Beli hiši ob navzočnosti izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja podpisal odlok o razglasitvi priznanja izraelske suverenosti nad Golansko planoto, ki je po mednarodnem pravu sicer del Sirije.

Sirska misija pri ZN-u je predsedujočo VS-ju Francijo zdaj pozvala, naj skliče sejo, ki bo razpravljal o "razmerah na okupirani sirski Golanski planoti in nedavni očitni kršitvi resolucij Varnostnega sveta ZN-a, ki jo je zagrešila njegova stalna članica".

Damask: Kršitev mednarodnega prava

V Siriji so se že v ponedeljek odzvali, da Trump s tem priznanjem izraelske suverenosti nad Golansko planoto flagrantno krši mednarodno pravo in ustanovno listino ZN. Na sirskem zunanjem ministrstvu so dejali, da gre za agresivno potezo Trumpa, ki nima nobene pravne avtoritete, da uzakoni zasedbo Golanske planote.

Trumpovo potezo so obsodile tudi Savdska Arabija, Bahrajn, Katar in Kuvajt, vse sicer ameriške zaveznice. V Riadu so dodali, da gre za jasno kršitev mednarodnega prava. Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je sporočil, da se status Golanske planote z ameriškim priznanjem izraelske suverenosti ni spremenil. Rusija je v odzivu sporočila, da bo imela ameriška poteza negativne posledice za območje.

Mednarodna skupnost priključitve ne priznava

Izrael je Golansko planoto zasedel v vojni leta 1967, leta 1981 pa si jo je tudi uradno priključil, česar mednarodna skupnost ne priznava. Izrael si je v nasprotju z mednarodnim pravom priključil tudi Vzhodni Jeruzalem, ki ga je prav tako zasedel leta 1967, območji Gaze in Zahodnega brega pa tudi po 52 letih ostajata pod izraelsko vojaško zasedbo.