Iranska navijačica z napisom
Iranska navijačica z napisom "Prenehajte nas ubijati". Foto: Reuters

Ena od navijačic, Tara (ime je psevdonim), je za BBC dejala, da je na stadionih v Katarju, kjer poteka prvenstvo, med tekmami iranske reprezentance veliko iranskih podpornikov oblasti v Teheranu.

Kot je dejala, jo na stadionih prevzemajo nasprotujoča si čustva. "Počutim se, kot da žalujem. Moji bratje in sestre so umrli. Čeprav sem vznemirjena, da sem tukaj, in uživam v tekmah, nisem srečna," je dejala.

V Iranu potekajo množični protesti od septembra, ko je v policijskem pridržanju umrla 22-letna Mahsa Amini, ki jo je t. i. verska policija prijela zaradi neustreznega nošenja obvezne naglavne rute.

Prebivalci Irana so razdeljeni tudi glede tega, ali iranska nogometna reprezentanca podpira protestnike ali vlado. Ekipa se je sešla z iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem, tik preden je odpotovala v Doho.

Zaradi srečanja so številni nasprotniki oblasti kritizirali reprezentanco in pozivali k bojkotu njenih tekem.

Tarin partner Rana je dejal, da si je sicer želel zmage Irana, a da se mu obenem to ni zdelo prav.

Nekateri navijači so recimo nosili majice z napisom "Ženske, življenje, svoboda", kar je slogan protivladnih protestnikov, nekatere navijačice so imele slogan napisan na nohtih.

Na prvi tekmi so bili iranski nogometaši ob igranju iranske himne tiho, kar se je razumelo kot oblika podpore protestnikom. Nekateri navijači so ob tem v 88. minuti začeli vzklikati ime nekdanjega iranskega nogometaša Alija Karimija, enega glasnejših kritikov oblasti, ki je nosil številko 8 na dresu.

Eni navijači proti drugim

Vzdušje na drugi tekmi pa je bilo povsem drugačno, poroča BBC. Tara je dejala, da se je počutila ogroženo. Na tekmi naj bi bilo več vladnih podpornikov med navijači. Ti so na vzklike protivladnih navijačev odgovorili z vzklikanjem "Častni Iranci, ponosni Iranci".

Katar ima več let dobre diplomatske odnose z Iranom. Leta 2017 je bil Iran ena redkih regionalnih držav, ki so podprle Doho, ko so Savdska Arabija in Združeni arabski emirati vodili blokade majhne zalivske monarhije.

Ravno zaradi dobrih odnosov med Doho in Teheranom se nekateri iranski navijači ne počutijo dovolj varno, da bi v Katarju izražali svoja mnenja.