Ahmed Fatah Al Sisi je z udarom z oblasti leta 2013 spravil Mohameda Mursija, zdaj pa si obeta oblast do leta 2034. Foto: Reuters
Ahmed Fatah Al Sisi je z udarom z oblasti leta 2013 spravil Mohameda Mursija, zdaj pa si obeta oblast do leta 2034. Foto: Reuters

64-letnemu Al Sisiju se drugi štiriletni predsedniški mandat sicer konča leta 2022, a 485 od 596 poslancev je v četrtek glasovalo za podaljšanje predsedniškega mandata na šest let in možnost, da Al Sisi ostane predsednik še dva mandata, torej dodatnih 12 let.

Spremembe bodo zdaj oblikovane v predlog zakonodaje, o katerem bo parlament spet odločal. Če ga bo potrdil, bodo v Egiptu izvedli še referendum, poroča BBC.

Spremembe se nanašajo na 140. člen ustave, ki je bila odobrena na referendumu leta 2014. Omenjeni člen namreč pravi, da predsedniški mandat traja štiri leta, predsednik pa je lahko znova izvoljen le enkrat.

Al Sisi je bil načelnik generalštaba, nato pa je postal predsednik. Foto: EPA
Al Sisi je bil načelnik generalštaba, nato pa je postal predsednik. Foto: EPA

Nove pristojnosti za predsednika in vojsko

Poleg podaljšanega mandata bi predsednik dobil tudi nova pooblastila za imenovanje sodnikov in javnega tožilca. Spremembe bi vojski dodelile tudi široka pooblastila za "zaščito ustave". Al Sisi je bil pred prihodom na oblast z udarom leta 2013 proti demokratično izvoljenemu predsedniku Mohamedu Mursiju načelnik generalštaba egiptovske vojske.

Druge spremembe vključujejo tudi uvedbo drugega doma parlamenta, 25-odstotne ženske kvote in "ustrezno zastopanje" manjšinskih koptskih kristjanov, mladih in ljudi s posebnimi potrebami.

Medtem ko podporniki Al Sisija v parlamentu trdijo, da so daljši mandati potrebni, ker naj bi omogočali končanje gospodarskih reform in razvojnih projektov, pa njegove kritike skrbi, da gre za poskus dodatne utrditve njegove vladavine.

Enajst egiptovskih organizacij za človekove pravice je v skupni izjavi opozorilo, da so spremembe "neiskren poskus prikriti avtoritarno prisvajanje oblasti".

"Absolutna moč v rokah enega človeka"

Proti predlaganim spremembam ustave so bili tudi nekateri poslanci. "V roke enega človeka polagamo absolutno moč v času, ko ljudje pričakujejo, da jim damo 'kruh, svobodo, družbeno pravičnost in človeško dostojanstvo'", je dejal opozicijski poslanec Ahmed Tantavi, ki se je nanašal na slogan iz upora proti dolgoletnemu predsedniku Hosniju Mubaraku leta 2011.

Po prevzemu oblasti leta 2013 Al Sisi zatira nasprotnike, v okviru česar je bilo zaprtih več deset tisoč ljudi. Al Sisi je pred kratkim sicer zavrnil, da so v Egiptu zaprti politični zaporniki.

Aprila lani je bil znova izvoljen. Osvojil je 97 odstotkov glasov.