Etiopski prebežniki na meji med Savdsko Arabijo in Jemnom med kopanjem groba za umrlega prebežnika. Foto: Reuters
Etiopski prebežniki na meji med Savdsko Arabijo in Jemnom med kopanjem groba za umrlega prebežnika. Foto: Reuters

"Etiopska vlada bo skupaj s savdskimi oblastmi nemudoma raziskala incident. V tem kritičnem trenutku je priporočljivo, da se vzdržimo nepotrebnih špekulacij, dokler preiskava ne bo končana," je etiopsko zunanje ministrstvo zapisalo na omrežju X, nekdanjem Twitterju, in spomnilo na dolgoletne odlične odnose med Adis Abebo in Riadom.

Poročilo, ki ga je organizacija HRW objavila v ponedeljek, opozarja, da so savdski mejni stražarji v zadnjem letu ubili več sto Etiopijcev, ki so poskušali vstopiti v kraljevino iz Jemna. Preiskovalci so se do ugotovitev o domnevnih zločinih dokopali po pogovorih s prizadetimi prebežniki, po ogledu satelitskih posnetkov in iz drugih virov.

Savdska Arabija je tako po prepričanju HRW-ja zagrešila huda grozodejstva na t. i. vzhodni prebežniški poti, ki poteka z Afriškega roga na Arabski polotok, kjer živi in dela na tisoče Etiopijcev. Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) se vsako leto več sto tisoč ljudi iz Afrike odpravi proti zalivskim državam.

Tiskovni predstavnik ZN-a Stephane Dujarric je ugotovitve poročila označil za skrb vzbujajoče, tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Peter Stano pa je pozdravil odločitev Etiopije o preiskavi domnevnih zločinov.

"Obtožbe v poročilu so neutemeljene in ne temeljijo na zanesljivih virih," je medtem izjavil vir iz savdske vlade. HRW s sedežem v New Yorku že več let redno spremlja kršitve človekovih pravic etiopskih prebežnikov, a zadnje poročilo kaže na to, da so poboji postali bistveno bolj razširjeni in sistematični.