Karim Khan. Foto: EPA
Karim Khan. Foto: EPA

Khan je dejal, da se mora videti, da je pravici zadoščeno. Po njegovih besedah je pomembno pokazati, da sodišče državljane vseh držav obravnava z enakimi standardi.

Sodišče je pozval k nalogom za aretacijo tako Netanjahuja kot izraelskega obrambnega ministra Joava Galanta in treh vodij Hamasa, Ismaila Hanije (ki je bil ubit v julijskem atentatu v Teheranu, ki naj bi ga izvedel Izrael), Jahje Sinvarja in Mohameda Deifa.

Khan vsem očital odgovornost za vojne zločine in zločine proti človečnosti od vključno 7. oktobra lani. Takrat so palestinske oborožene skupine, predvsem Hamas, iz Gaze pod izraelsko okupacijo vdrle na jug Izraela, po čemer je Izrael sprožil bombardiranje in obleganje Gaze, ki trajata že 11 mesecev.

Khan je dejal, da sta izraelska premier in obrambni minister osumljena zločinov, ki vključujejo stradanje civilistov kot obliko vojskovanja, umore, namerne napade na civilno prebivalstvo in iztrebljanje.

Hamasove voditelje pa je obtožil zločinov, ki vključujejo iztrebljenje, umore, zajemanje talcev, posilstva in spolno nasilje ter mučenje.

Mednarodno kazensko sodišče. Foto: Reuters
Mednarodno kazensko sodišče. Foto: Reuters

Za BBC je dejal, da je ICC moral pozvati k nalogom za aretacije voditeljev z obeh strani, da bi ljudem po svetu zagotovil, da sodišče uporablja "zakon enakopravno na osnovi enotnih standardov".

Medtem ko je glavni tožilec ICC-ja za naloge za aretacijo zaprosil maja, jih mora sodišče šele odobriti in izdati.

Tako Izrael kot Hamas sta obtožbe zavrnila, predsednik ZDA Joe Biden pa je poziv k nalogoma za aretacijo Netanjahuja in Galanta označil za "nezaslišanega".

A Khan je dejal, da je za razliko od kritikov njegovega poziva videl dokaze, na katerih ta temelji.

Tožilec ICC-ja je pozdravil odločitev britanske laburistične vlade za opustitev svojega nasprotovanja nalogom za aretacijo, kar je napovedala prejšnja konservativna vlada v Londonu, ki je postavljala pod vprašaj Khanovo pravico za prošnjo za izdajo nalogov za aretacijo izraelskih predstavnikov.

Khan je za BBC še dejal, da je bil tarča pritiskov nekaterih svetovnih voditeljev, naj ne pozove k nalogom za aretacije. "Več voditeljev in drugih mi je svetovalo in me svarilo," je dejal.

Khan: Putin bo stopil pred sodišče

Glede vojne v Ukrajini pa je Khan dejal, da verjame, da bo predsednik Rusije Vladimir Putin "videl notranjost sodne dvorane". ICC je nalog za aretacijo Putina izdal marca lani zaradi sumov odgovornosti za vojne zločine.

Putin je sicer v torek obiskal Mongolijo, članico ICC-ja, za katere so takšni nalogi za aretacijo zavezujoči, a aretacije ruskega predsednika ni bilo.

ICC je nalog za Putinovo aretacijo izdal zaradi suma nezakonitih deportacij otrok in nezakonitega transferja otrok z ozemlja Ukrajine v Rusijo.

Ločeno je sodišče izdalo tudi nalog za aretacijo ruske komisarke za pravice otrok Marije Aleksejevne Lvove-Belove, in sicer zaradi enakih obtožb.