Posledice zračnega napada koalicije pod savdskim vodstvom v Jemnu. Foto: Reuters
Posledice zračnega napada koalicije pod savdskim vodstvom v Jemnu. Foto: Reuters

Med vrhom bodo potekali pogovori za zaprtimi vrati med šestimi članicami Sveta za zalivsko sodelovanje, Bahrajnom, Kuvajtom, Omanom, Katarjem, Savdsko Arabijo in Združenimi arabskimi emirati, poroča Al Džazira.

V ponedeljek je generalni sekretar Sveta Najef Al Hadžraf iz Kuvajta govoril z britanskim veleposlanikom v Jemnu Richardom Oppenheimom in jemenskimi uslužbenci, povezanimi z mednarodno priznano jemensko vlado v izgnanstvu.

Al Hadžraf je glede na poročanje savdske državne tiskovne agencije razpravljal o "prizadevanjih za končanje vojne in načinih za doseg celovitega miru, da bi zmanjšali trpljenje, ki mu je podvrženo jemensko ljudstvo".

Hutijevski uporniki so zavrnili sodelovanje na vrhu, saj se odvija v Savdski Arabiji, ob tem pa poudarjajo, da koalicija pod savdskim vodstvom še naprej blokira letališče v Sani in omejuje jemenska pristanišča.

Zračni napad koalicije pod vodstvom Savdske Arabije. Foto: Reuters
Zračni napad koalicije pod vodstvom Savdske Arabije. Foto: Reuters

Uporniki, ki so konec tedna izvedli napad na skladišče nafte v savdskem mestu Džeda, so pozvali, naj pogovori potekajo v "nevtralni" državi.

Napadi na Savdsko Arabijo naj bi se nadaljevali, če koalicija pod njenim vodstvom ne bo "ustavila agresije, končala blokade in okupacije" Jemna.

Koalicija namreč od leta 2016 izvaja zračno in pomorsko blokado predelov Jemna pod nadzorom upornikov.

Konec tedna so uporniki razglasili premirje, njihov tiskovni predstavnik Mohamad Abdul Salam pa je dejal, da mora "savdski režim dokazati svojo pripravljenost za mir" in se "odzvati na premirje, končati blokado in umakniti tuje sile iz naše države". Dodal je, da bosta takrat nastopila mir in čas za pogovor o političnih rešitvah "v mirnem vzdušju brez vojaškega ali humanitarnega pritiska".

Združeni narodi in številni diplomati si prizadevajo za uveljavitev premirja ob začetku islamskega svetega meseca ramazan. Ta naj bi se začel konec tega tedna.

Osem let vojne

Vojna v Jemnu, najrevnejši arabski državi, se je začela leta 2014, ko so uporniki s severozahoda države vstopili v Sano. Vlado predsednika Abdrabuja Mansurja Hadija, ki je bila izvoljena leta 2012 po dolgoletni vladavini Alija Abdulaha Saleha, so pregnali v izgnanstvo.

Marca 2015 pa se je v vojno vključila koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, da bi obnovila vladavino Hadijeve vlade. ZN označuje Jemen za najhujšo humanitarno katastrofo na svetu.