Benjamin Briere je bil aretiran med potovanjem po Iranu. Foto: Reuters
Benjamin Briere je bil aretiran med potovanjem po Iranu. Foto: Reuters

Briere je dobil še dodatno osemmesečno zaporno kazen zaradi propagande proti iranskemu islamskemu sistemu, je v Parizu povedal njegov odvetnik Philippe Valent. "Ta sodba je rezultat političnega procesa, ki je brez vsake podlage," je izjavil.

Sojenje, ki se je začelo prejšnji četrtek, je odvetnik označil za farso. Briere "ni imel poštenega sojenja pred nepristranskimi sodniki revolucionarnega sodišča", je pojasnil in opozoril, da niti ni imel pravice do obrambe in ni bil v celoti seznanjen z obtožbami.

36-letnega Brierea so aretirali maja 2020 med potovanjem po Iranu, medtem ko je upravljal dron blizu meje s Turkmenistanom. Od takrat je zaprt v zaporu Valikabad v Mašhadu na severovzhodu države. Decembra lani je začel gladovno stavkati. Valent je pojasnil, da je Briere zaradi tega "vse bolj šibek".

Briere je eden izmed več kot ducat zahodnih državljanov, ki jih zadržujejo v Iranu in jih aktivisti označujejo kot talce. Pridržali naj bi jih na ukaz vplivne Revolucionarne garde, da bi Iran s tem od Zahoda dosegel koncesije.

Med Evropejci, ki jih zadržuje Iran, so državljani vseh treh evropskih sil, ki so udeležene v pogovorih o iranskem jedrskem programu – ob Franciji še iz Velike Britanije in Nemčije.

Iranske oblasti so nedavno znova aretirale francosko-iransko znanstvenico Faribo Adelkhah. Predstavnik iranskega pravosodja je povedal, da je kršila omejitve hišnega pripora. Vnovič so jo aretirali v času, ko so na Dunaju potekali pogovori o oživitvi mednarodnega dogovora o iranskem jedrskem programu iz leta 2015.