Hanija je bil od leta 2017 politični vodja Hamasa. Foto: Reuters
Hanija je bil od leta 2017 politični vodja Hamasa. Foto: Reuters

"Edina gotovost je, da bodo sionisti to dejanje grenko obžalovali," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA še dejal Bagheri.

Številni visoki iranski uradniki se bodo danes v Teheranu sešli s predstavniki palestinskih gibanj Hamas in Islamski džihad, z jemenskimi hutijevci, libanonskim šiitskim gibanjem Hezbolah ter iraškimi odporniškimi skupinami, da bi razpravljali o morebitnih povračilnih ukrepih proti Izraelu po uboju Hanije, je za tiskovno agencijo Reuters potrdilo več virov.

"Iran in odporniške skupine bodo v Teheranu opravili temeljito oceno, da bi našli najboljši in najučinkovitejši način povračilnih ukrepov proti sionističnemu režimu," je izjavil visoki iranski uradnik. Drugi iranski uradnik pa je dodal, da se bo srečanja udeležil tudi vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej.

Vodja Hezbolaha Hasan Nasrala je medtem opozoril, da se bo libanonsko gibanje zagotovo odzvalo na uboj njihovega poveljnika Fuada Šukra. "Ne veste, kakšno mejo ste prestopili. Sovražnik in tisti, ki ga podpirajo, bodo prejeli naš neizogiben odgovor," je poudaril.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je danes ponovil, da je Izrael pripravljen na vsako agresijo proti njemu. "Izrael je na zelo visoki ravni pripravljenosti na vsak scenarij, tako obrambni kot napadalni. Tiste, ki nas bodo napadli, bomo napadli v zameno," je dodal.

Uboj Hanije, za katerim po prepričanju Hamasa in Irana stoji Izrael, in umor enega najvišjih poveljnikov Hezbolaha Šukra, ki je bil v torek ubit v izraelskem napadu v Bejrutu, sta sprožila bojazni pred nadaljnjim zaostrovanjem že tako napetih razmer na Bližnjem vzhodu.

Izrael še ni prevzel odgovornosti za uboj Hanije. Iran, ki velja za pomembnega podpornika Hamasa, pa je že v sredo zagrozil z maščevanjem Izraelu.

Ob vse večjih napetostih v regiji je nemški letalski prevoznik Lufthansa danes sporočil, da bo do 8. avgusta prekinil vse polete v Tel Aviv, svojo prekinitev poletov v Bejrut pa bo podaljšal do 12. avgusta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Množica v Teheranu. Foto: Reuters
Množica v Teheranu. Foto: Reuters

V Teheranu se poslavljajo od Hanije

Medtem v Teheranu potekajo pogrebne slovesnosti za vodjem Hamasa Ismailom Hanijo, ki je bil ubit v domnevnem izraelskem napadu. Pogrebne slovesnosti vodi iranski vrhovni verski voditelj ajatola Ali Hamenej.

Hanija je bil ubit v sredo zgodaj zjutraj v napadu na njegovo rezidenco, potem ko se je v iranski prestolnici v torek udeležil inavguracije novoizvoljenega iranskega predsednika Masuda Pezeškjana. Njegovo začasno bivališče je zadel "izstrelek iz zraka" in poleg njega ubil še njegovega telesnega stražarja.

Hanijeve posmrtne ostanke bodo po slovesnosti iz Teherana prepeljali v katarsko prestolnico Doha, kjer ga bodo v petek po petkovih molitvah pokopali, je sporočil Hamas. Hanija je v zadnjih letih živel v Katarju, ki je ponudil zatočišče političnemu vodstvu Hamasa in ki tudi posreduje v pogajanjih o prekinitvi ognja v Gazi, kjer je na oblasti palestinsko islamistično gibanje.

Iran, ki velja za pomembnega podpornika Hamasa, je v sredo zagrozil z maščevanjem Izraelu za uboj Hanije. Oblasti v Teheranu so ob smrti vodje Hamasa tudi razglasile tridnevno žalovanje.

Uboja Hanije in enega najvišjih poveljnikov libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Fuada Šukra, ki je bil v torek ubit v izraelskem napadu v Bejrutu, sta sprožila bojazni pred nadaljnjo zaostritvijo na Bližnjem vzhodu. Po mnenju generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa gre za nevarno stopnjevanje napetosti.

Izrael ni neposredno komentiral napada, je pa Netanjahu dejal, da je njegova država v zadnjih dneh zadala "rušilne udarce" svojim sovražnikom. Ob tem je posvaril Izraelce, da so pred njimi težki dnevi, saj se krepi strah pred spopadi širših razsežnosti.

"Pripravljeni smo na vsak scenarij in ostali bomo enotni ter se odločno uprli vsaki grožnji," je zatrdil izraelski premier.

Sorodna novica Skrivnostni Hamasov poveljnik napad na Izrael pripravljal več kot dve leti

Izrael potrdil smrt vodje Hamasovega oboroženega krila Mohameda Deifa

Izraelska vojska je potrdila, da je bil prejšnji mesec v zračnem napadu v Gazi ubit vodja vojaškega krila Hamasa Mohamed Deif, ki naj bi bil med glavnimi načrtovalci napada na Izrael 7. oktobra lani.

"Izraelske obrambne sile sporočajo, da so bojna letala 13. julija 2024 napadla območje Han Junisa in po obveščevalnih podatkih je mogoče potrditi, da je bil Mohammed Deif v napadu ubit," je sporočila vojska.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je takrat po napadu na begunsko taborišče v naselju Mavasi na jugu Gaze sporočil, da je bil namen napada odstraniti Deifa in njegovega namestnika Rafa Salamo. Dan zatem je dejal, da njegova vlada ni z gotovostjo prepričana, da je bil v napadu ubit Deif, je pa po poročanju izraelske vojske umrl njegov namestnik.

Po navedbah izraelske vojske je bil Deif poveljnik vojaškega krila Hamasa, brigad Ezedin Al Kasam, in drugi poveljnik Hamasa na območju Gaze.

Že več desetletij je na vrhu seznama najbolj iskanih ljudi v Izraelu, saj je bil osebno odgovoren za smrt več deset Izraelcev v samomorilskih bombnih napadih. Bil naj bi tudi eden glavnih načrtovalcev Hamasovega napada na jug Izraela, v katerem je bilo ubitih več kot 1100 ljudi.

V izraelskem napadu ubit vojaški poveljnik Hamasa