Ganc in Netanjahu ob oddaji glasovnice. Foto: Reuters
Ganc in Netanjahu ob oddaji glasovnice. Foto: Reuters

Kot kažejo troji vzporedni izidi, naj bi imel desni blok pod vodstvom Netanjahuja v 120-članskem knesetu skupno 60 sedežev, enega premalo za večino. Tako vse kaže, da so nove predčasne parlamentarne volitve prinesle enak patpoložaj.

"Hvala," je po objavi prvih vzporednih izidov, ki kažejo na njegovo zmago, na Twitterju zapisal Netanjahu.

Zaradi širjenja novega koronavirusa so volitve potekale ob poostrenih higienskih ukrepih. Foto: EPA
Zaradi širjenja novega koronavirusa so volitve potekale ob poostrenih higienskih ukrepih. Foto: EPA

Razočarani predsednik Rivlin

"Danes nimam občutka praznovanja," je po oddaji glasov dejal izraelski predsednik Reuven Rivlin in ob tem izrazil frustracijo zaradi že tretjih volitev v enem letu. "Občutek, ki ga imam, ni preprost, gre tudi za sram, ko se soočam z vami, državljani Izraela. Zaslužimo si vlado, ki bo delala za nas," je poudaril.

Ganc je bil ob oddaji glasu bolj optimističen. "Čas je, da smo veliko bolj enotni," je poudaril nekdanji poveljnik izraelske vojske. "Upam, da bo današnji dan prinesel spremembo, ustavil blatenje in laganje," je dodal. Netanjahu, ki je svoj glas oddal v Jeruzalemu, je pozval k udeležbi na volitvah, zagotovil je, da so oblasti sprejele vse ukrepe glede širjenja novega koronavirusa. "Pojdite volit. To je dan ponosa."

Sorodna novica Izrael po volitvah: mandatar Netanjahu glavna ovira za sestavo vlade

Ob izenačenem izidu največjih strank bodo na koncu najverjetneje odločilni glasovi stranke Izrael, naš dom nekdanjega obrambnega ministra Avigdorja Libermana, s katerim bi desni blok lahko sestavil vlado, a se Liberman za to do zdaj ni odločil.

Visoka volilna udeležba

Volivci so lahko svoje glasove oddali do 22. ure po krajevnem času. Volilna udeležba do 18. ure po krajevnem času je bila 56,3-odstotna in je bila višja kot 17. septembra lani, ko se je volitev do te ure udeležilo 53,5 odstotka volivcev. Če se je trend nadaljeval do zaprtja volišč, bo to najvišja volilna udeležba od leta 1999.

Od zadnjih volitev septembra lani je prišlo do dveh pomembnih dogodkov, ki bi lahko vplivala na volivce. 28. januarja je izraelski generalni državni tožilec vložil obtožnico proti Netanjahuju zaradi korupcije, na isti dan pa je ameriški predsednik Donald Trump razgrnil sporni mirovni načrt za Bližnji vzhod, kar je bila velika zmaga za Netanjahuja.

Izid volitev v Izraelu ne prinaša zmagovalca