Palestinsko islamistično gibanje Hamas je potrdilo, da so bili vsi trije ubiti moški pripadniki gibanja. Foto: Reuters
Palestinsko islamistično gibanje Hamas je potrdilo, da so bili vsi trije ubiti moški pripadniki gibanja. Foto: Reuters

V operaciji so sodelovale izraelske obrambne sile (IDF), policija in notranja varnostna služba Šin Bet. Ta je sporočila, da so bili trije moški identificirani kot "morilci Leah, Maie in Rine Dee", ki so umrle v napadu na njihovo vozilo 7. aprila blizu Hamre v dolini reke Jordan.

IDF je na Twitterju zapisal, da so na podlagi natančnih obveščevalnih podatkov Šin Beta izsledili in ubili terorista, ki sta izvedla napad na žensko in njeni hčeri. Dodali so, da so pri tem ubili tudi moškega, ki naj bi jima pomagal, v stanovanju, kjer so se skrivali, pa so našli tudi dve puški.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je pozdravil uspešen zaključek večtedenskega lova na morilce ženske in njenih hčera. "Naše sporočilo tistim, ki nam škodujejo, in tistim, ki nam želijo škodovati, je, da ste lahko prepričani, da bomo z vami obračunali, ne glede na to, ali bo za to potreben dan, teden ali mesec," je sporočil v izjavi. Operacijo je pohvalil tudi obrambni minister Joav Galant.

Pri gibanju Hamas so potrdili, da so bili ubiti moški njihovi pripadniki, in njihovo smrt opisali kot atentat na "junake upora v mestu Nablus". Ob tem so tudi priznali, da so bili ti odgovorni za napad, v katerem so umrle omenjena ženska in njeni hčeri, ter napovedali maščevanje.

Smrt moških je potrdilo tudi palestinsko ministrstvo za zdravje. "Dva od mučencev imata zaradi intenzivnosti streljanja popolnoma izkrivljene poteze, zaradi česar ju je težko prepoznati," je v izjavi sporočilo ministrstvo.

V nasilju med Izraelci in Palestinci je bilo od začetka leta ubitih najmanj 105 Palestincev, 19 Izraelcev, Ukrajinec in Italijanka. Te številke vključujejo tako borce kot civiliste, na izraelski strani pa so med njimi tudi trije pripadniki arabske manjšine.