Današnja pogajanja med Izraelom in Libanonom so se nanašala le na morsko mejo. Foto: AP
Današnja pogajanja med Izraelom in Libanonom so se nanašala le na morsko mejo. Foto: AP

Libanon in Izrael sta se dogovorila za začetek pogajanj o morski meji in izkoriščanju naravnih virov v spornem delu Sredozemskega morja. Ker državi nimata diplomatskih odnosov, so bila ta začetna pogajanja eden redkih uradnih stikov med državama, ki so jih ZDA označile za zgodovinske.

Libanon vztraja, da so pogajanja popolnoma tehnične narave in ne vključujejo pogovorov o morebitni normalizaciji odnosov med državama.

Pogajanja, ki so potekala v oporišču mirovnih sil ZN-a Unifil v libanonskem obmejnem kraju Nakura, sta vodila ameriški odposlanec David Schenker in ameriški veleposlanik v Alžiriji John Desrocher.

Na pogajanjih tokrat le o meji na morju

Med izraelsko 6-člansko delegacijo so bili tudi generalni direktor na ministrstvu za energetiko, svetovalec premierja Benjamina Netanjahuja za zunanjo politiko in vodja strateškega oddelka izraelske vojske. V libanonski delegaciji sta bila dva vojaška častnika, uradnik in strokovnjak za pomorsko pravo.

Pogajanja, ki so se tokrat osredotočala le na morsko mejo, so se začela v občutljivem času za Libanon, ki ga pretresata huda gospodarska in politična kriza, avgusta pa ga je pretresla še silovita eksplozija, ki je razdejala velik del Bejruta. Libanon upa, da bo lahko še naprej izkoriščal zaloge nafte in plina v delu Sredozemskega morja, ki si ga lasti tudi Izrael.