Skrajnodesničarski premier Benet je na položaju nasledil Benjamina Netanjahuja. Foto: EPA
Skrajnodesničarski premier Benet je na položaju nasledil Benjamina Netanjahuja. Foto: EPA

Bin Zajed je Beneta sprejel v zasebni palači, govorila pa naj bi predvsem o dvostranskih odnosih in gospodarskem sodelovanju. Na posnetkih je bilo videti, kako sta se Benet in princ rokovala ter pogovarjala.

Benet je v nedeljo kot prvi premier Izraela prispel na uradni obisk v Združene arabske emirate. Na srečanjih bodo pozornost namenili predvsem "poglobitvi odnosov med Izraelom in ZAE-jem, predvsem gospodarskim in regionalnim vprašanjem", so sporočili iz urada izraelskega premierja.

Izrael je lani vzpostavil diplomatske odnose z zalivskima monarhijama Združeni arabski emirati in Bahrajn. Do takrat sta imeli z Izraelom diplomatske odnose vzpostavljeni le dve arabski državi, in sicer Egipt in Jordanija.

Obisk izraelskega premierja so sicer načrtovali že v marcu, a ga je takratni predsednik izraelske vlade Benjamin Netanjahu v zadnjem trenutku preložil zaradi spora s sosednjo Jordanijo glede poti leta.

Predtem je ZAE v juniju že gostil izraelskega zunanjega ministra Jaira Lapida, ki je v Abu Dabiju odprl veleposlaništvo, v Dubaju pa konzulat. Emirati so veleposlaništvo v Tel Avivu odprli v juliju.

Sorodna novica Normalizacija odnosov med okupatorjem in nedemokratično monarhijo