Izraelski premier Benjamin Netanjahu je na mestu premierja že 12 let in ostaja na čelu začasne vlade. Foto: EPA
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je na mestu premierja že 12 let in ostaja na čelu začasne vlade. Foto: EPA

Časa za oblikovanje že četrte vlade v zadnjih dveh letih je imel Netanjahu do torka zvečer, kar pa mu ni uspelo, s čimer je malo pred polnočjo seznanil predsednika in mu vrnil mandat.

Poznavalci opozarjajo, da čaka Lapida težko delo, zato ne izključujejo možnosti še petih volitev.

Sorodna novica Netanjahu razglasil zmago, a premalo za oblikovanje koalicije

Rivlin je že 6. aprila, ko je mandat najprej zaupal Netanjahu, izrazil dvom, da bo kateremu kandidatu sploh uspelo sestaviti vladno koalicijo, ki bo imela večino v parlamentu.

Kot je pojasnil, je odločitev, da mandat najprej podeli sedanjemu premierju, sprejel na podlagi priporočil, ki kažejo, da ima ta vendarle rahlo večjo možnost, da mu uspe.

Na predhodnih posvetih z voditelji strank je namreč Netanjahuja podprlo 52 poslancev v 120-članskem parlamentu, Lapida pa 45. Šestnajst poslancev se ni opredelilo, sedem poslancev verske nacionalistične stranke Jamina pa je podprlo vodjo te stranke Naftalija Beneta.

Pred Lapidom težka naloga

"Govoril sem z Jairjem Lapidom in mu povedal, da mu podeljujem mandat za sestavo vlade," je povedal Rivlin. Lapidu bi lahko uspelo oblikovanje vlade, ki bi imela podporo v knesetu, čeprav bo težko, je dejal predsednik, ki je zjutraj na pogovorih sprejel Lapida in Beneta.

Lapid je po prejemu mandata povedal, da bo storil vse, da bi čim prej oblikovali vlado narodne enotnosti, da bi lahko začeli delati za državljane. Za večino 61 poslancev bo moral pridobiti podporo vrste strank in list z zelo oddaljenih delov političnega spektra. To po mnenju analitikov ne bo lahko. Tako da je možnost novih predčasnih volitev še vedno odprta.

Sodelovanje je ponudil tudi že Benetu, ki je izrazil pripravljenost na pogajanja, da bi se izognili še petim volitvam.

57-letni vodja stranke Ješ Atid je bil pred vstopom v politiko televizijski voditelj. V eni od preteklih Netanjahujevih vlad je zasedal položaj finančnega ministra. Ješ Atid je na zadnjih volitvah pristal na drugem mestu za stranko Likud, osvojil je 17 poslanskih mandatov.

Netanjahu, ki je na položaju premierja že 12 let, medtem ostaja na čelu začasne vlade. Poleg političnih težav se sicer spoprijema tudi s sodnimi, saj se mora zagovarjati pred obtožbami o korupciji, ki jih zavrača. Tožilstvo mu očita zlorabo položaja, med drugim sprejemanje neprimernih daril in urejanje regulatornih ugodnosti medijskim mogotcem v zameno za pozitivno poročanje.