Saleh je veteran iraške politike. Bil je predsednik regionalne vlade iraškega Kurdistana in namestnik zveznega premierja. Foto: Reuters
Saleh je veteran iraške politike. Bil je predsednik regionalne vlade iraškega Kurdistana in namestnik zveznega premierja. Foto: Reuters
Barham Saleh nov predsednik Iraka

Saleh iz Domoljubne zveze Kurdistana je v drugem krogu glasovanja dobil 219 glasov, njegov tekmec Fuad Husein iz Kurdistanske demokratske stranke pa 22, potem ko je njegova stranka pred glasovanjem sporočila, da umika kandidaturo.

Saleh je politični veteran. Bil je predsednik regionalne vlade iraškega Kurdistana in nekdanji namestnik iraške zvezne vlade, poroča Al Džazira.

Po neuradnem dogovoru, ki izvira iz časa po ameriškem napadu na Irak leta 2003, je predsednik države Kurd, predsednik parlamenta sunit, premier pa šiit.

V preteklosti sta se največji kurdski stranki, Domoljubna zveza Kurdistana in Kurdistanska demokratska stranka, dogovorili za skupnega predsedniškega kandidata, tokrat pa ne. Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA je v ozadju delitev ozemlja.

Predsednik države ima v Iraku malo političnega vpliva in predvsem reprezentativno vlogo.

Na vrsti sestava iraške vlade
Po izvolitvi predsednika bodo zdaj v Iraku končno lahko oblikovali novo vlado. Sedanja vlada premierja Haidarja Al Abadija opravlja le še tekoče posle. Iraški volivci in volivke so nov parlament izvolili 12. maja, a se je zaradi spora glede domnevnih volilnih nepravilnosti na ustanovnem zasedanju sešel šele na začetku septembra.

Saleh je manj kot dve uri po svoji izvolitvi predlagal šiitskega politika Adela Abdula Mahdija za mandatarja in mu naložil sestavo vlade. Mahdi ima zdaj na voljo 30 dni časa, da oblikuje vlado in jo predstavi parlamentu, ki jo mora potrditi.

Barham Saleh nov predsednik Iraka