Božično razpoloženje v Vatikanu in Betlehemu

Papež Frančišek je med mašo pozval k ponižnosti. "Nehajmo jokati za veličino, ki je nimamo. Nehajmo stokati in imeti dolge obraze. Opustimo pohlep, ki nas nikoli ne zadovolji," je dejal med pridigo v baziliki svetega Petra. Ljudje se leta ženejo za uspehom in se želijo povzpeti na piedestal, a Bog je na drugi strani izkazoval predvsem ponižnost, je med drugim poudaril papež. Pozval je, da se človeku in njegovemu trdemu delu povrne dostojanstvo. Človek naj bi bil gospodar dela, ne njegov suženj. "Dovolj je smrti zaradi dela," je še dejal Frančišek in se zavzel za zmanjšanje delovnih nesreč.

Božične slovesnosti v Vatikanu tudi letos potekajo v znamenju pandemije covida-19, se je pa maše v baziliki svetega Petra letos lahko udeležilo precej več vernikov kot lani. V osrednji ladji je bilo okoli 1500 vernikov in duhovnikov. Vsi so morali nositi maske in vzdrževati medsebojno razdaljo.

Papež Frančišek. Foto: EPA
Papež Frančišek. Foto: EPA

V Jeruzalemu so se božična praznovanja začela dopoldne. Sprevod z jeruzalemskim latinskim patriarhom Pierbattisto Pizzaballo se je opoldan nato odpravil proti baziliki Jezusovega rojstva v Betlehemu na palestinskem ozemlju na Zahodnem bregu, ki ga okupira Izrael. Romarska pot je bila dolga nekaj več kot osem kilometrov.

Romanje iz Jeruzalema v Betlehem letos brez tujih državljanov

Božična praznovanja že drugo leto zapored potekajo v okviru covidnih ukrepov. Procesija naj bi zaradi prožnejših omejitev letos pritegnila več ljudi kot lani, vendar ne bo tujih turistov in romarjev, saj je Izrael zaradi različice omikron zaprl meje za tuje državljane.

Patriarh Pizzabala ob prihodu v Betlehem skozi izraelsko nadzorno točko. Foto: Reuters
Patriarh Pizzabala ob prihodu v Betlehem skozi izraelsko nadzorno točko. Foto: Reuters

Patriarh je v božični poslanici neposredno nagovoril romarje z vsega sveta in dejal, da država dela vse, da bi se lahko kmalu spet pridružili praznovanju.

Po podatkih CIA World Factbook živi v Izraelu okoli 1,9 odstotka kristjanov. Izrael ima vključno z okupirano Golansko planoto in priključenim Vzhodnim Jeruzalemom okoli 8,8 milijona prebivalcev, od tega približno tri četrtine predstavljajo Judje.

Na Zahodnem bregu in v Gazi živi okoli pet milijonov Palestincev. Med njimi je okoli en odstotek kristjanov.

Betlehem letos brez tujih romarjev