Posledice napadov izraelskih naseljencev na Palestince. Foto: Reuters
Posledice napadov izraelskih naseljencev na Palestince. Foto: Reuters

Izraelska policija je izraelskemu časopisu Times of Israel dejala, da je bilo šest osumljencev izpuščenih že v ponedeljek, še dva pa sta bila izpuščena v hišni pripor v torek. Nihče drug izmed naseljencev naj ne bi bil aretiran.

V napadih na Palestince v vaseh okoli Nablusa na Zahodnem bregu je sodelovalo okoli 400 naseljencev, ki so streljali in zažigali, pretepali so Palestince s kovinskimi palicami in nanje metali kamne, poročanje palestinskih medijev prenaša Al Džazira. Poškodovanih je bilo okoli 390 Palestincev, večinoma zaradi solzivca.

Palestinska samoupravna oblast, ki ima zgolj delni nadzor na le delih okupiranih ozemelj, sporoča, da je bilo požganih najmanj 30 palestinskih domov in več kot 100 avtomobilov.

Naseljenci so začeli izvajati napade nekaj ur po tem, ko je palestinski moški ustrelil in ubil dva naseljenca v Huvari blizu Nablusa. Žrtvi sta bila brata, ki sta živela v nezakoniti naselbini Har Brača, južno od Nablusa.

Napadi posamičnih naseljencev so se nadaljevali v ponedeljek ponoči okoli Ramale in Nablusa. Ranjeni so bili še najmanj trije Palestinci, vključno z materjo, ki je v reševalnem vozilu spremljala 12-letno hčerko.

V ponedeljek zvečer pa je prišlo še do enega streljanja, v katerem je domnevno palestinski storilec ubil Izraelca, ki je imel ameriško državljanstvo, blizu Jeriha.

Palestinski politični analitik Ismat Mansur je poudaril, da je v napadih sodelovalo več sto ljudi, da je škoda ogromna, a da so izraelske oblasti aretirale le osem ljudi.

Al Džazira poroča, da je izpustitev aretiranih naseljencev del vzorca. Izraelska organizacija za varstvo človekovih pravic Ješ Din pravi, da se le trije odstotki preiskav napadov na Palestince končajo z obsodbo, v 93 odstotkih pa se končajo brez obtožnice.

Zahodni breg je prepreden z izraelskimi vojaškimi nadzornimi točkami, katerih število se po napadih na Izraelce še poveča. Foto: Reuters
Zahodni breg je prepreden z izraelskimi vojaškimi nadzornimi točkami, katerih število se po napadih na Izraelce še poveča. Foto: Reuters

Izraelci, ki živijo v nezakonitih naseljih in mestih na zasedenem Zahodnem bregu, vsako leto izvedejo več sto napadov na Palestince in njihovo premoženje. Letos so naseljenci ubili najmanj štiri Palestince na okupiranem ozemlju.

Izraelski politiki podprli smrtonosne napade

Med zadnjimi napadi naseljencev na Palestince je več izraelskih ministrov in uradnikov v naselbinah podprlo napade.

Poslanec vladajoče koalicije Cvika Fogel je dejal: "Terorist je prišel iz Huvare in Huvara je bila zaprta in požgana. To želim videti. To je edini način za odvračanje."

David Ben Zion, namestnik vodje Regionalnega sveta Samarije, ki upravlja nezakonite naselbine na severu Zahodnega brega, je medtem na Twitterju zapisal, da bi "morala biti vas Huvara izbrisana". Zapis je sicer nato izbrisal, predtem pa ga je všečkal skrajno desni finančni minister Bezalel Smotrič.

Vodja gibanja naseljencev in nekdanja županja nezakonitega mesta Kedumim blizu Nablusa Daniella Weiss je po izraelskem javnem radiu vprašala: "Zakaj bi se morali ustaviti? Varujemo življenja Judov." Dodala je, da so naseljenci dobro oboroženi in da za posredovanje ne potrebujejo pomoči vojske.

Izraelske okupacijske sile so v času nove skrajno desne vlade izvedle tri večje racije v palestinskih mestih in begunskih taboriščih, pri čemer so ubile več deset ljudi. 22. februarja so v Nablusu ubile 11 Palestincev in jih ranile več kot 100, večinoma s pravim strelivom.

Gre za največje število palestinskih žrtev v izraelski operaciji na Zahodnem bregu od leta 2005. Manj kot mesec dni pred pa je izraelska vojska v begunskem taborišču Dženin ubila deset Palestincev, vključno z dvema otrokoma in 61-letno žensko.

Zahodni breg je del Palestine, ki ga je Izrael vojaško zasedel v vojni leta 1967.