Množica je v Tel Avivu za nekaj časa ustavila promet na nekaterih cestah. Foto: Reuters
Množica je v Tel Avivu za nekaj časa ustavila promet na nekaterih cestah. Foto: Reuters

Predsednik vlade Benjamin Netanjahu je marca po množičnih protestih preložil proces sprejemanja reforme, nasprotni strani pa skušata doseči kompromisni dogovor. Vendar pa se je v znak nezaupanja v Netanjahujevo potezo vsako soboto zvečer na protestih zbralo več deset tisoč ljudi, je poročal AP.

Četrtkov protest sredi tedna je bil manjši, z njim so protestniki želeli poslance spomniti na svojo prisotnost in na to, da so v preteklosti zaradi nasprotovanja reformi že povzročili motnje v državi.

Skupina protestnikov je tako z izraelskimi zastavami v rokah zaprla glavne ceste in križišča v obmorskem mestu Tel Aviv, za kratek čas so zasedli tudi glavno avtocesto. Demonstracije so potekale tudi pred hišo ministra za državno varnost Itamarja Ben Gvira, ki je v zameno za prekinitev izvrševanja reforme od Netanjahuja zahteval, da mu podeli pooblastila nad novo narodno gardo, ki po mnenju kritikov predstavlja njegovo zasebno milico.

Policija je sporočila, da je bilo več protestnikov zaradi povzročanja nemirov aretiranih.

Protestniki so opozorili tudi na naraščajoče življenjske stroške v Izraelu in izjeme pri vpoklicu v vojsko, ki veljajo za večino ultraortodoksnih Judov. Protestniki so na trgu pred izraelskim narodnim gledališčem v Tel Avivu tudi obarvali bazen vode z belo barvo, s čimer so želeli opozoriti na nedavno hudo povišanje cen mleka v državi.

Zaradi sporne reforme pa tudi zaradi porasta nasilja v odnosih s Palestinci je Izrael v zadnjem času zajela huda politična kriza. Cilj pravosodne reforme je povečanje moči parlamenta in omejitev možnosti vrhovnega sodišča, da razveljavi zakone in vladne odločitve. Obenem si želi vlada z njo tudi zagotoviti nadzor nad imenovanjem vrhovnih sodnikov.