Kdo je napadel vojaško bazo Al Balad, še ni znano. Foto: EPA
Kdo je napadel vojaško bazo Al Balad, še ni znano. Foto: EPA

V tem oporišču 80 kilometrov severno od Bagdada je bil nastanjen manjši kontingent ameriških letalskih sil in tudi ameriški pogodbeniki, vendar so večino po zaostritvi napetosti med ZDA in Iranom v zadnjih dveh tednih umaknili. Oporišče je zadelo osem raket tipa katjuša, poroča Al Džazira.

Al Balad je glavno oporišče za iraško floto letal F-16s, ki so jih kupili od ZDA. Kdo je odgovoren za zadnji napad, za zdaj ni znano. "Ogorčen ob poročilih o še enem raketnem napadu na iraško letalsko oporišče," je na Twitterju zapisal ameriški državni sekretar Mike Pompeo, ki je dodal: "Skupine, ki niso zveste iraški vladi, morajo prenehati kršiti iraško suverenost."

V Teheranu se nadaljujejo protesti

Medtem so se tudi v nedeljo v Iranu nadaljevali protesti zaradi sestrelitve ukrajinskega letala. V Teheranu se je po poročanju iranske tiskovne agencije Ilna na osrednjem trgu Asadi zbralo okoli 3.000 ljudi, ki so protestirali, ker so oblasti skušale prikriti informacije o sestrelitvi letala, preden je v soboto vojska javno priznala.

Protestniki so zahtevali odstop vseh odgovornih vojaških in tudi policijskih poveljnikov. "Lažejo nam, da so sovražnice Irana ZDA. Naš sovražnik so iranski voditelji," so vzklikali protestniki pred teheransko univerzo. Ameriški predsednik Donald Trump je medtem iranske oblasti posvaril pred nasiljem nad protestniki, kot je dejal, jih svet opazuje.

Trudeau: Ne bomo prenehali, dokler ne bomo prišli do odgovorov

V državah, iz katerih so bile žrtve sestrelitve letala, na krovu katerega je bilo 176 ljudi, so potekale žalne slovesnosti. Pri maši za žrtve je v Edmontonu kanadski premier Justin Trudeau poudaril, da bodo še naprej sodelovali v prizadevanjih za popolno in pregledno preiskavo. Zagotovil je, da bodo vztrajali, dokler ne bodo našli odgovorov in pravici ne bo zadoščeno. "Ta tragedija se ne bi smela zgoditi. Zagotavljam vam, da imate v teh izjemno težkih trenutkih mojo popolno podporo … Ne bomo prenehali, dokler ne bomo prišli do odgovorov," je povedal Trudeau.

V sredo je Iran izvedel raketni napad na vojaški oporišči v Iraku, v katerih so nameščeni tudi ameriški vojaki. Vodja gibanja Hezbolah Hasan Nasralah je zatrdil, da je bil to zgolj začetek maščevanja za uboj iranskega generala Kasema Solejmanija. Trump je medtem posvaril pred možnostjo, da Iran načrtuje napad na štiri ameriška veleposlaništva. V nedeljo je nato ameriški obrambni minister Mark Esper za televizijo CBS izjavil, da ni videl konkretnega dokaza obveščevalnih služb o takšni nameri Teherana.