Afganistanke v Kabulu čakajo na obroke hrane, ki jih razdeljuje skupina za humanitarno pomoč. Foto: AP
Afganistanke v Kabulu čakajo na obroke hrane, ki jih razdeljuje skupina za humanitarno pomoč. Foto: AP

"Talibani so dokazali, da prezirajo človekove pravice in temeljne svoboščine žensk in deklet," je v sredo dejala avstralska zunanja ministrica Penny Wong ob robu Generalne skupščine ZN-a. "Izvajajo kampanjo trajnega in sistematičnega zatiranja," je dodala.

Štiri države nameravajo dokazati, da talibani kršijo konvencijo ZN-a o odpravi vseh oblik diskriminacije žensk, katere pogodbenica je tudi država Afganistan, je pojasnila.

V prvem koraku nameravajo s Kabulom voditi pogajanja, če bodo ta in nato arbitraža neuspešni, pa lahko na koncu primer pristane tudi pred sodiščem ZN-a.

Talibanska vlada v Kabulu je že zavrnila očitke glede obravnave žensk. "Obtožbe nekaterih držav in strank, da Afganistan krši človekove pravice in diskriminira zaradi spola, so neutemeljene," je za AFP povedal tiskovni predstavnik vlade.

"Človekove pravice so v Afganistanu zaščitene in nihče ni diskriminiran. Žal se poskuša širiti propaganda proti Afganistanu na podlagi izjav nekaj pobeglih žensk," so dodali.

Talibani so od vrnitve na oblast avgusta 2021 postopoma izrinili ženske iz javnih prostorov. Ženske se ne smejo več učiti po osnovni šoli, obiskovati parkov, telovadnic ali kozmetičnih salonov, domove pa naj bi zapuščale le v spremstvu moškega. Nedavni zakon o morali je ženskam prepovedal tudi glasno govorjenje v javnosti.

Združeni narodi so stroga pravila označili za spolni apartheid. Prejšnji teden pa je večina članic Varnostnega sveta na zasedanju o Afganistanu obsodila odnos talibanov do žensk.