Prizorišče napada. Foto: EPA
Prizorišče napada. Foto: EPA

Več ljudi je ranjenih. Izraelska policija je sporočila, da so 31-letnega voznika, prebivalca Vzhodnega Jeruzalema, ustrelili na prizorišču in da je umrl.

Moški, ki je rekel, da je bil priča dogodku, je za izraelsko televizijo Channel 12 dejal, da je napadalca najprej ustrelil oborožen civilist, nato pa je prišel še policist, ki je prav tako streljal v vozilo.

Poleg šestletnega otroka je umrla tudi 20-letna ženska, v napadu pa je bil kritično ranjen tudi brat otroka, poroča izraelska televizija.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je incident označil za teroristični napad. Na prizorišče je medtem prišel izraelski ultranacionalistični minister, pristojen za policijo, Itamar Ben-Gvir. Nekateri od zbranih na prizorišču so vzklikali "smrt teroristom".

Ben-Gvir, ki je bil v Izraelu leta 2007 obsojen podpore organizaciji Kah, ki je bila v Izraelu označena za teroristično, je dejal, da želi sprejeti "smrtno kazen za teroriste".

Policiji je ukazal, naj vzpostavi nadzorne točke okoli predela Vzhodnega Jeruzalema Isavija, od koder je izhajal osumljenec.

Palestinsko gibanje Hamas, ki vlada v okupirani Gazi, je medtem napad pohvalilo kot "junaško operacijo", čeprav zanj ni prevzelo odgovornosti.

Nov napad se je zgodil v času dodatno povišanih napetosti na zasedenem ozemlju. Prejšnji mesec je palestinski strelec v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu ubil sedem ljudi, tisti napad pa je sledil smrtonosni izraelski raciji v begunskem taborišču v Dženinu na okupiranem Zahodnem bregu, v kateri so okupacijske sile ubile devet Palestincev, vključno s starejšo žensko.

Letos so izraelske sile na zasedenem palestinskem ozemlju ubile najmanj 42 Palestincev.
Izrael je leta 1967 med drugim okupiral Zahodni breg, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom, in Gazo, ki je od leta 2007 še pod izraelsko-egiptovsko blokado.