Ameriška vojska ohranja prisotnost v Iraku. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Ameriška vojska ohranja prisotnost v Iraku. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Ameriški mediji so pred tem ob sklicevanju na neimenovane vire poročali o najmanj dveh raketah tipa katjuša, ki so zadele omenjeno oporišče na zahodu Iraka.

Neimenovani uradnik je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da je bilo oporišče Al Asad tarča raketnega napada, kot kaže, pa je bilo v napadu poškodovanih več pripadnikov ameriškega osebja.

Odgovornosti za napad ni prevzel nihče, zgodil se je v času povečanih napetosti na Bližnjem vzhodu v pričakovanju povračilnega napada Irana po atentatu na političnega vodjo palestinskega gibanja Hamas Ismaila Hanijo v Teheranu, ki ga Iran očita Izraelu, ta pa tega ne zanika.

Ameriška vojska, ki več kot 20 let po invaziji ZDA v Iraku ohranja prisotnost v tej državi, je bila od oktobra lani večkrat tarča podobnih napadov, ki so jih izvedle oborožene skupine, povezane z Iranom. Tarča podobnih napadov je bila večkrat tudi ameriška vojska, ki brez dovoljenja sirskih oblasti nadzira del Sirije.

Ameriške sile so prejšnji torek v osrednjem Iraku izvedle zračni napad na borce, ki naj bi poskušali izstreliti brezpilotne letalnike na cilje ameriške vojske in njenih zaveznic, in pri tem ubile štiri ljudi.

Vojaški tiskovni predstavnik iraškega premierja je ameriški napad označil za gnusen zločin in očitno agresijo. Dodal je, da se je napad zgodil kljub naprednim fazam pogovorov o zaključku misije koalicije pod vodstvom ZDA v Iraku in prehodu na "dvostranske varnostne odnose".

V okviru aktualnih napetosti je ameriško obrambno ministrstvo v petek sporočilo, da bodo ZDA na Bližnji vzhod poslale dodatne vojaške ladje in bojna letala, da bi pomagale braniti Izrael v času, ko ta neprekinjeno napada Gazo, kjer je v desetih mesecih ubil najmanj 39.623 Palestincev.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin in njegov izraelski kolega Joav Galant sta se v današnjem telefonskem pogovoru strinjala, da napad na ameriško oporišče v Iraku pomeni nevarno zaostrovanje razmer in kaže na destabilizacijsko vlogo Irana v regiji.

Austin je ob tem v pogovoru ponovno poudaril zavezanost Washingtona varnosti Izraela pred grožnjami Irana, Hezbolaha in drugih skupin, povezanih z Iranom.

Z napadom sta bila seznanjena tudi predsednik ZDA Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris. "Razpravljali smo o ukrepih za obrambo naših sil in odziv na morebitne napade na naše osebje," je sporočila Bela hiša.