Iran je po atentatu na vodjo Hamasa v Teheranu napovedal napad na Izrael, ZDA pa naj bi si prizadevale, da se vojna na Bližnjem vzhodu ne okrepi. Foto: Reuters
Iran je po atentatu na vodjo Hamasa v Teheranu napovedal napad na Izrael, ZDA pa naj bi si prizadevale, da se vojna na Bližnjem vzhodu ne okrepi. Foto: Reuters

Čeprav verjetnost iranskega napada na Izrael ostaja visoka, so predstavniki Bele hiše ocenili, da bi diplomatska prizadevanja ZDA lahko obrodila sadove in da obstaja možnost, da si bo Iran glede obsežnega napada premislil.

ZDA so Iran tudi jasno opozorile na nevarno stopnjevanje napetosti v regiji, kar bi lahko imelo posledice tudi za stabilnost oblasti pod vodstvom novega predsednika Masuda Pezeškjana, še poroča časopis.

Iran in libanonsko gibanje Hezbolah sta zagrozila s povračilnimi napadi na Izrael, potem ko je ta prejšnji teden v predmestju Bejruta ubil visokega poveljnika Hezbolaha Fuada Šukra, v Teheranu pa je bil ubit politični vodja palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanija. Za ta napad je Iran obtožil Izrael, ki odgovornosti ni zanikal.

Blinken pozval Iran in Izrael, naj se izogibata stopnjevanju konflikta

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je medtem dejal, da se morata tako Iran kot Izrael izogibati stopnjevanju napetosti na Bližnjem vzhodu.

Blinken je po pogovorih z avstralskima zunanjim in obrambnim ministrom na ameriški pomorski akademiji v zvezni državi Maryland dejal, da si ZDA "intenzivno prizadevajo za zmanjšanje napetosti na Bližnjem vzhodu in preprečevanje širjenja konflikta".

Antony Blinken. Foto: Reuters
Antony Blinken. Foto: Reuters

Kot je dejal, je bil v preteklih dneh v stalnem stiku s partnerji na območju in drugje, stališče pa je jasno. "Nihče ne bi smel stopnjevati napetosti. Z zavezniki in partnerji smo se intenzivno ukvarjali z diplomacijo, in to sporočilo neposredno posredovali Iranu. To sporočilo smo neposredno posredovali Izraelu," je novinarjem povedal Blinken.

"Naša zavezanost varnosti Izraela je trdna. Izrael bomo še naprej branili pred napadi terorističnih skupin ali njihovih sponzorjev, tako kot bomo še naprej branili svoje vojake," je ponovil ameriški minister.

"Toda vsi na območju bi morali razumeti, da nadaljnji napadi le utrjujejo konflikte, nestabilnost in negotovost za vse," je dodal.

Novega političnega voditelja palestinskega gibanja Hamas Jahjo Sinvarja pa je Blinken pozval, naj sprejme dogovor o prekinitvi ognja v Gazi, ki ga Izrael ne želi sprejeti.

Po Blinknovih besedah je dogovor o premirju v Gazi v rokah novega političnega voditelja Hamasa. "Sinvar je bil in ostaja glavni odločevalec glede sklenitve premirja v Gazi," je dejal Blinken, potem ko je Hamas v torek sporočil, da bo Sinvar na položaju nasledil Ismaila Hanijo, ki je bil prejšnji teden ubit v Teheranu.

Sinvar je sicer na vrhu izraelskega seznama iskanih oseb. Izrael ga obtožuje, da je bil eden od vodij napada pripadnikov Hamasa na jugu Izraela 7. oktobra lani.

O prizadevanjih za umiritev napetosti na območju in prekinitvi ognja v Gazi se je medtem ameriški predsednik Joe Biden v torek po telefonu ločeno pogovarjal z egiptovskim kolegom Abdelom Fatahom Al Sisijem in katarskim emirjem Tamimom bin Hamadom Al Tanijem.

Pogajanja o prekinitvi ognja in izpustitvi talcev so zdaj "dosegla končno fazo", je sporočila Bela hiša in dodala, da so se partnerji strinjali, da je treba ta proces končati "v najkrajšem mogočem času", poroča nemška tiskovna agencija DPA.