Izrael je po napadu na humanitarni konvoj s položaja razrešil dva poveljnika, ki sta sodelovala v napadu. Foto: EPA
Izrael je po napadu na humanitarni konvoj s položaja razrešil dva poveljnika, ki sta sodelovala v napadu. Foto: EPA

Avstralske oblasti so preiskale aprilski napad izraelske vojske na konvoj organizacije World Central Kitchen (WCK), v katerem je bilo ubitih sedem humanitarnih delavcev, med njimi avstralski državljan, trije Britanci, Poljak, Palestinec ter dvojni državljan ZDA in Kanade.

Nekdanji vodja avstralskih zračnih sil Mark Binskin je v imenu avstralske vlade nadziral izraelsko preiskavo incidenta, ki je doživel obsodbo izraelskih zaveznikov, pa tudi obtožbe, da šlo za nameren napad. Binskinovo poročilo med drugim omenja "slabo zavedanje položaja" in zmedo med pripadniki izraelskih sil.

Izraelski brezpilotni letalnik je humanitarni konvoj označil za sumljivega, potem ko je zaznal, da spremljevalno varnostno osebje nosi orožje. Izraelska vojska je menila, da gre za pripadnike Hamasa, in ne za lokalne varnostnike. Kmalu zatem so izraelski vojaki brez dodatnega preverjanja zelo hitro napadli vsa tri vozila v konvoju.

Poročilo ugotavlja, da je bila zmeda še večja, ker izraelski uradniki niso mogli neposredno komunicirati s konvojem pomoči. Izraelska vojska je prav tako kršila standardne postopke pri odreditvi drugega in tretjega napada na konvoj, ne da bi pred tem izvedla še en postopek identifikacije.

Kot največjo napako poročilo omenja, da vojska ni pregledala oziroma upoštevala načrta o premikanju humanitarnega konvoja, o katerem se je prej sporazumela z WCK-jem. Kljub "številnim operativnim napakam" je Binskin v poročilu odziv Izraela po incidentu označil kot "pravočasen" in "ustrezen".

"Najboljša zaščita je prekinitev ognja"

Avstralska zunanja ministrica Penny Wong je medtem Izrael pozvala, naj se opraviči, in dejala, da bodo še naprej zahtevali "popolno odgovornost", vključno z morebitnimi kazenskimi obtožbami. "Najboljša zaščita za humanitarne delavce in civiliste je prekinitev ognja," je dodala.

Izraelski smrtonosni napad na konvoj WCK je v mednarodni skupnosti sprožil številne zgrožene odzive in pozive k preiskavam.

Upokojeni izraelski general Joav Har Even, ki je prevzel vodenje preiskave incidenta, je že takrat pojasnil, da so bili trije zračni napadi na vozila WCK v nasprotju s standardnimi operativnimi postopki. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je pred tem priznal, da je vojska "nenamerno" ubila humanitarne delavce.

Humanitarna organizacija Human Rights Watch (HRW) pa je maja v svojem poročilu o incidentu ugotovila, da ta ni bil osamljena napaka, saj je izraelska vojska od oktobra lani do maja najmanj osemkrat napadla humanitarne konvoje in lokacije, kjer so delovali humanitarni delavci, čeprav je poznala njihove koordinate.