Šola v Gazi po napadu izraelske vojske. Foto: Reuters
Šola v Gazi po napadu izraelske vojske. Foto: Reuters

Pogajalci ZDA, Izraela, Egipta in Katarja, ki naj bi se ta konec tedna sestali v Kairu, si že več mesecev prizadevajo premostiti razlike med Izraelom in Hamasom, vendar oba trdno vztrajata pri svojih zahtevah.

"Izrael bo vztrajal pri svojih ciljih v vojni, kot jih je opredelil varnostni kabinet, vključno s tem, da Gaza nikoli več ne bo predstavljala varnostne grožnje Izraelu," je sporočil Netanjahujev urad. Izrael se namreč ne želi odpovedati vojaškim enotam na Filadelfijskem koridorju, mejnem pasu med Gazo in Egiptom, kar je bila glavna sporna točka v pogajanjih.

Bela hiša je sporočila, da sta Biden in Netanjahu govorila o ameriških prizadevanjih za podporo izraelski obrambi pred vsemi grožnjami iz Irana, vključno z grožnjami terorističnih skupin Hamas, Hezbolah in hutijevcev.

Dogovora o premirju še ni kljub prizadevanjem državnega sekretarja Antonyja Blinkna, ki je v torek sklenil novo krajšo turnejo v Izraelu, Egiptu in Katarju. Zatrdil je, da je Netanjahu sprejel prehodni predlog dogovora, ki ga je konec maja predlagal Biden, vendar pa tega še ni storilo palestinsko gibanje Hamas.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je sporočilo, da so njegovi predstavniki na srečanju z vodjo palestinskega Islamskega džihada ponovili svoje ključne zahteve. Te vključujejo konec izraelske operacije v Gazi, popoln umik Izraela in dogovor o zamenjavi izraelskih talcev za palestinske zapornike, ki jih zadržuje Izrael.

V napadu na šolo 4 mrtvi in 15 ranjenih

Po navedbah palestinskih zdravstvenih uradnikov je bilo v preteklih 24 urah v izraelskih napadih najmanj 50 Palestincev.

Izraelska vojska je sporočila, da so letala v sami Gazi zadela približno 30 ciljev po vsej enklavi, med njimi predore, izstrelišča in opazovalnico, njeni vojaki pa so ubili več deset oboroženih borcev in zasegli orožje, vključno z eksplozivom, granatami in avtomatskimi puškami.

Medtem je civilna služba za izredne razmere v Gazi sporočila, da je izraelska vojska napadla šolo in bližnjo hišo v mestu Gaza, pri čemer so bili ubiti najmanj štirje ljudje, 15 pa ranjenih, med njimi več otrok. Izraelska vojska vztraja, da je merila na Hamasove borce, ki so delovali v poveljniškem središču v kompleksu, kjer je bila prej šola. Hamas je obtožila, da deluje v civilnih objektih, kar pa skupina zanika.

Vodja palestinske agencije ZN-a za begunce Philippe Lazzarini je ob izraelskem napadu na šolo, ki jo vodi ZN, na družbenem omrežju X zapisal, da so bili v napadu "ubiti in ranjeni otroci. Nekateri so bili zažgani do smrti."

"Gaza ni več mesto za otroke. So prva žrtev te neusmiljene vojne," je zapisal. "Prekinitev ognja je nujno potrebna."

V mestu Bani Suhaila blizu Han Junisa na jugu Gaze je bilo v izraelskem zračnem napadu na šotorsko taborišče za razseljene ljudi ubitih sedem Palestincev, so sporočili zdravniki.

Palestinci po ukazu za evakuacijo zapuščajo Han Junis. Foto: Reuters
Palestinci po ukazu za evakuacijo zapuščajo Han Junis. Foto: Reuters

Izrael ukazal evakuacijo civilistov

Izraelska vojska je izdala ukaz za evakuacijo z močno prenaseljenega območja Deir Al Balah v osrednjem delu Gaze, kjer je zatočišče poiskalo več sto tisoč Palestincev, razseljenih zaradi spopadov, saj je postalo "nevarno bojno območje". Ukazu je kmalu sledil tankovski ogenj, v katerem je bila po besedah zdravnikov in prebivalcev najmanj ena oseba ubita, več pa ranjenih s streli iz brzostrelk.

"Na žalost lahko umremo, preden se bo ta vojna končala. Vsi govori o premirju so laž," je pogovoru z Reutersom dejal 55-letni Aburakan, ki je moral od oktobra zaradi izraelskih napadov že petkrat zamenjati zatočišče.

V izraelskem napadu na stanovanjsko hišo v mestu Beit Lahija na severu Gaze je bilo v četrtek v zgodnjih jutranjih urah ubitih najmanj 11 ljudi, je sporočila uradna palestinska tiskovna agencija Wafa.

Po podatkih palestinskih zdravstvenih organov je bilo v vojni v Gazi od oktobra v Gazi ubitih več kot 40 000 ljudi. Večina od 2,3 milijona prebivalcev Gaze je bila od začetka izraelske kampanje večkrat razseljena. Tudi na območjih, ki so označena kot varna, redno poročajo o žrtvah izraelskih napadov.