Razseljeni otroci čakajo na razdeljevanje pitne vode v begunskem taborišču v Han Junisu na jugu okupirane Gaze. Foto: EPA
Razseljeni otroci čakajo na razdeljevanje pitne vode v begunskem taborišču v Han Junisu na jugu okupirane Gaze. Foto: EPA

Izrael nove predloge palestinskega gibanja že preučuje, o njih pa je razpravljal tudi varnostni kabinet.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je odobril napotitev pogajalske ekipe na nove pogovore, a poudaril, da bo vojno končal šele z izpolnitvijo vseh ciljev.

Odločitev o obnovitvi pogajanj z izraelske strani je Netanjahu v današnjem telefonskem pogovoru naznanil ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu, kar je ta pozdravil.

Lokacija pogajanj sicer za zdaj ostaja neznanka. Od začetka trenutnega konflikta so pogovori potekali v Kairu v Egiptu in Dohi v Katarju.

Podrobnosti o predlogih za zdaj še niso znane. Kot je sicer ob sklicevanju na izraelske uradnike poročala izraelska televizija Kanal 12, naj bi Hamas umaknil zahtevo za zagotovila, da bo Izrael končal vojno in se v celoti umaknil iz Gaze.

Hamas se je z novimi predlogi odzval na načrt Bidna, ki je konec maja predstavil osnutek sporazuma o končanju spopadov v Gazi v treh fazah, začenši s popolno prekinitvijo ognja za šest tednov.

V tem času bi bila izpuščena določena skupina izraelskih ujetnikov, zadržanih v Gazi, v zameno pa bi izraelska stran izpustila večje število Palestincev, ki so zaprti v Izraelu. V prihodnji fazi bi se spopadi dokončno zaustavili, osvobodili bi še vse preostale ujetnike. V tretji in zadnji fazi pa bi se začela obnova območja Gaze.

Hamas sicer že dalj časa poudarja, da mora vsak dogovor zagotoviti končanje vojne in popoln umik izraelskih sil iz Gaze. Izrael medtem kot pogoje za dosego trajnega premirja postavlja uničenje Hamasa in izpustitev vseh ujetnikov, ki jih zadržuje.

V Gazi 116 ujetnikov, v Izraelu najmanj 9300

Po podatkih izraelske vojske je v Gazi zadržanih 116 izraelskih ujetnikov, vključno z 42, za katere vojska pravi, da so mrtvi.

Medtem je v izraelskih zaporih najmanj 9300 Palestincev, vključno s 3450, ki so zaprti brez kakršne koli obtožnice, poroča Al Džazira.

Število Palestincev iz Gaze, ki jih je izraelska vojska zaprla od izbruha vojne oktobra lani, pa ostaja neznano, je prejšnji teden sporočil Urad ZN-a za koordinacijo humanitarnih zadev (Ocha).

Prizor iz Han Junisa. Foto: EPA
Prizor iz Han Junisa. Foto: EPA

V napadu na tržnico štirje ubiti

Palestinska tiskovna agencija Vafa poroča, da je izraelska vojska obstreljevala tržnico v centru mesta Gaza, pri čemer je ubila štiri ljudi, več jih je ranila. Vojska je to mesto danes napadla večkrat.

Pred napadom na tržnico je izraelska vojska napadla šolo na vzhodu mesta Gaza, v katero so se zatekli razseljeni ljudje. Ubitih in ranjenih je bilo več ljudi. Tarče napadov so bile tudi stanovanjske stavbe v soseskah Daradž in Šaf.

Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo tam od oktobra ubitih najmanj 38.011 ljudi, od tega več kot 15.000 otrok. Ranjenih je bilo 87.445 ljudi.

V zadnjih 24 urah je bilo ubitih 58 Palestincev, 179 je bilo ranjenih.

Kmalu premalo goriva za dve bolnišnici

Zaradi pomanjkanja goriva bodo v nekaj urah prenehali delovati električni generatorji v dveh bolnišnicah na jugu okupirane Gaze, kar bo močno okrnilo njihovo delovanje. Gre za bolnišnico Naser v Han Junisu, ki je edina glavna bolnišnica, ki kljub splošnemu pomanjkanju zdravil in opreme zagotavlja storitve bolnikom iz Han Junisa, ter kuvajtsko terensko bolnišnico v bližini Rafe.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je zato vse mednarodne in humanitarne organizacije pozvalo, naj zagotovijo dobavo goriva v Gazo. Izrael od začetka trenutne vojne omejuje in onemogoča dobave goriva v Gazo.

Na območju Gaze sicer trenutno deluje le 15 od 36 bolnišnic, vse pa se spoprijemajo s pomanjkanjem osebja in medicinske opreme.

Hezbolah nad izraelsko vojsko izstrelil več kot 200 raket

Libanonsko oboroženo gibanje Hezbolah je medtem po lastnih navedbah proti petim izraelskim oporiščem na obmejnem območju in na območju okupirane Golanske planote izstrelilo več kot 200 raket in več eksplozivnih brezpilotnih letalnikov.

Gre za povračilni napad, potem ko je izraelska vojska v libanonskem mestu Tir ubila enega od višjih poveljnikov tega šiitskega gibanja, Mohameda Nameja Naserja, znanega tudi kot Hadža Abuja Nameja.

Kmalu zatem je Hezbolah sporočil še, da je osem položajev izraelske vojske, tudi na območju Golanske planote, napadel z eksplozivnimi brezpilotnimi letalniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah izraelske vojske se je v 90 minutah v več krajih na severu Izraela sprožilo 17 alarmov, ki so opozarjali na raketne napade. Vojska je potrdila, da so številni izstrelki prileteli iz Libanona na izraelsko ozemlje in dodala, da so jih večino prestregli, ponekod na severu države pa da so izbruhnili požari.

V odziv na napad Hezbolaha je Izrael že napadel več ciljev na jugu Libanona.

Mednarodna skupnost je v zadnjem času vse bolj zaskrbljena zaradi razmer na libanonsko-izraelski meji in svari pred širjenjem vojne iz Gaze v Libanon.

V več kot osmih mesecih od začetka vojne v Gazi je bilo v Libanonu v izraelskih napadih ubitih najmanj 496 ljudi. Na izraelski strani je bilo medtem ubitih najmanj 15 vojakov in 11 civilistov. Več deset tisoč ljudi na obeh straneh meje je bilo razseljenih.

Hamas posrednikom pri mirovnih pogajanjih poslal načrt za prekinitev vojne