Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Vojska pogosto pravi, da je nemogoče izvedeti, kdo je bil ubit in na kakšen način, vendar želimo pokazati, da je to mogoče," je dejala direktorica organizacije Airwars Emily Tripp. "Naša naloga je delovati kot most med kaosom in pravico ter služiti civilnim žrtvam vojne po vsem svetu. Na svoje delo gledamo kot na nujno začetno delo, ki ga je treba opraviti, preden se lahko začnejo preiskave," je poudarila Tripp in dodala, da jih pri delu ovira le velikost ekip, je poročal britanski Guardian.

Organizacija, ki spremlja vojaške spopade po vsem svetu, je identificirala skoraj 3000 Palestincev, ki so bili ubiti v prvih 17 dneh vojne v Gazi v skoraj 350 ločenih incidentih. Čeprav je 2993 imen žrtev le delček skupnega števila 39.000 smrtnih žrtev, ki ga navaja palestinsko ministrstvo za zdravje v Gazi, Airwars trdi, da je to le prvi korak v prizadevanjih za identifikacijo vseh civilistov, ubitih med vojno.

Organizacija je vsako zabeleženo smrt povezala s 346 incidenti. "Vemo, kako in kdaj je bil vsak človek ubit," je dejala Tripp.

Airwars je tako lahko identificiral tudi 65 ljudi, ki so bili ubiti v zračnem napadu na tržnico v begunskem taborišču Džabalija 9. oktobra, kar je bil najbolj smrtonosen posamezen incident v prvih tednih vojne, ki traja že več kot devet mesecev. Preiskovalci so se oprli na različna poročila, predvsem na objave sorodnikov in prijateljev na Facebooku.

Otroci so predstavljali največjo posamično skupino na seznamu žrtev, in sicer 1129 ali 37,7 odstotka, medtem ko je bilo 28,4 odstotka moških in 23,5 odstotka žensk. Airwars je lahko dodatno potrdil skoraj 75 odstotkov imen žrtev, in sicer 2236 moških, žensk in otrok, tako da jih je primerjal s seznamom 7000 imen, ki ga je konec oktobra objavilo palestinsko ministrstvo za zdravje v Gazi.

Podatki ministrstva za zdravje zanesljivi

Airwarsova preiskava kaže, da so podatki o številu žrtev, ki jih redno objavlja ministrstvo za zdravje v Gazi, na splošno zanesljivi. Izrael je podatkom palestinskega ministrstva za zdravje večkrat oporekal – poudarjal je, da je ministrstvo za zdravje povezano s Hamasom, in javno trdil, da so številke napačne. Tudi ameriški predsednik Joe Biden je sprva izjavil, da "ne zaupa" podatkom o številu smrtnih žrtev. Kot odgovor na to je ministrstvo začelo redno objavljati sezname z imeni in osebnimi podatki ubitih Palestincev.

Preiskava je pokazala visoko korelacijo med uradnimi podatki ministrstva za zdravje in poročanjem palestinskih civilistov o žrtvah, kar potrjuje, da so podatki ministrstva na splošno zanesljivi in da objave Palestincev na družbenih omrežjih ne pretiravajo s številom civilnih žrtev, je dejal Mike Spagat, predsednik organizacije Every Casualty Counts in profesor na univerzi Royal Holloway v Londonu.

Po navedbah organizacije, ki spremlja vojaške spopade po vsem svetu, je intenzivnost vojne med Izraelom in Gazo, ki se je začela 7. oktobra, veliko večja od konfliktov, ki jih je spremljala v zadnjem desetletju – na tisoče smrtonosnih incidentov pa še ni bilo analiziranih.

Tripp je še poudarila, da veliko incidentov spremlja tudi veliko žrtev, saj je bilo v tretjini primerov, ki so jih ugotovili, ubitih več kot deset civilistov naenkrat, kar je bilo do zdaj redkost.