Palestinci po izraelskem ukazu za evakuacijo bežijo iz Han Junisa. Foto: Reuters
Palestinci po izraelskem ukazu za evakuacijo bežijo iz Han Junisa. Foto: Reuters

Še najmanj dva Palestinca sta bila ubita v napadu v osrednjem delu Gaze, poroča katarska televizija Al Džazira.

Izraelske sile so tik pred sprožitvijo novih napadov Palestince pozvale, naj se umaknejo z vzhodnih obronkov Han Junisa, saj naj bi bilo to območje, na katerem so zaznali povečane dejavnosti palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

Na tem območju je po ocenah civilne zaščite približno 400.000 ljudi. Kot piše Al Džazira, so se številni med njimi tja vrnili šele pred kratkim.

Ubiti civilisti tokrat niti niso imeli možnosti slediti ukazom za umik proti Al Mavasiju. To t. i. humanitarno območje ob sredozemski obali je bilo 13. julija prizorišče enega najhujših izraelskih napadov, v katerem je bilo ubitih 90 ljudi, še 300 pa je bilo ranjenih, zaradi česar so se nekateri raje odpravili ravno proti Han Junisu na jugu Gaze.

Palestinski zdravstveni uradniki so sporočili, da je bilo v mestu Bani Suhaila vzhodno od Han Junisa v strelih izraelskih tankov ubitih najmanj 16 Palestincev, območje pa je bilo bombardirano tudi iz zraka.

Zdravstveni uslužbenci v bolnišnici Naser v mestu Han Junis so pozvali prebivalce, naj darujejo kri zaradi velikega števila žrtev, ki so jih pripeljali v zdravstveni center.

Palestinska civilna služba za izredne razmere je sporočila, da so prejeli poročila o več deset smrtnih žrtvah napadov izraelskega letalstva in tankovskega obstreljevanja na vzhodnem obrobju Han Junisa, vendar ekipe zaradi intenzivnosti bombardiranja niso mogle do njih.

Medtem je izraelska vojska izvedla zračne napade na dve hiši na območjih Al Bureidža in Deir Al Balaha v osrednjem delu Gaze, pri čemer je bilo ranjenih več ljudi, so povedali zdravniki.

Od prvih evakuacij oktobra lani se tako ponavlja vzorec prisilnega razseljevanja civilistov v t. i. varna območja, ki sčasoma postanejo tarča izraelskih napadov.

Izraelska vojska streljala na humanitarni konvoj

Nove evakuacije in nenehni napadi še dodatno poslabšujejo katastrofalne humanitarne razmere, ki vladajo v razdejani palestinski enklavi.

Vodja agencije Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) Philippe Lazzarini, ki stalno opozarja na ovire pri dobavah pomoči v Gazi, je sporočil, da so vojaki v nedeljo streljali na enega izmed konvojev s humanitarno pomočjo, čeprav je bil Izrael pred tem seznanjen s potjo humanitarnih vozil, ki so bila jasno označena. Žrtev med humanitarnimi delavci tokrat ni bilo.