Sinvar je ustanovitelj ene izmed Hamasovih obveščevalnih služb Madžd. Foto: AP
Sinvar je ustanovitelj ene izmed Hamasovih obveščevalnih služb Madžd. Foto: AP

"Množičnega morilca Jahjo Sinvarja, odgovornega za pokol in grozodejstva 7. oktobra, so danes eliminirali pripadniki izraelske vojske," je izraelski zunanji minister Izrael Kac kot prvi predstavnik vlade potrdil smrt vodje Hamasa v izjavi za medije.

Po njegovih besedah so to pomemben vojaški in moralni dosežek Izraela ter zmaga celotnega svobodnega sveta proti osi zla, ki jo predstavlja radikalni islam pod vodstvom Irana.

"Odstranitev Sinvarja odpira možnost za takojšnjo izpustitev talcev in utira pot spremembam, ki bodo privedle do nove realnosti v Gazi – brez Hamasa in brez iranskega nadzora," je dodal prvi mož izraelske diplomacije.

"Po zaključku postopka identifikacije trupla lahko potrdimo, da je bil Jahja Sinvar odstranjen," je sporočila izraelska vojska in pojasnila, da je bil vodja Hamasa ubit v sredo v operaciji na jugu Gaze, kar je v nasprotju s trditvijo zunanjega ministra, da je bil ubit danes.

Kot je povedala izraelska vojska, so na jugu Gaze delovali na podlagi obveščevalnih podatkov, ki so nakazovali "domnevno prisotnost visokih predstavnikov Hamasa".

Izraelska policija je sporočila, da so Sinvarja najprej identificirali s pomočjo njegovega zobozdravstvenega kartona in to nato potrdili še s primerjavo njegovih prstnih odtisov. Oboje, tudi njegov DNK, je Izrael imel v svojih bazah podatkov, saj je Sinvar v izraelskih zaporih preživel 22 let.

Netanjahu: Zlu smo zadali udarec

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da smrt Sinvarja predstavlja priložnost za mir na Bližnjem vzhodu, a ob tem opozoril, da vojna v Gazi še ni končana in bo Izrael nadaljeval operacije, dokler ne bodo osvobojeni talci.

Sinvar je bil v preteklosti večkrat tarča napadov. Foto: Reuters
Sinvar je bil v preteklosti večkrat tarča napadov. Foto: Reuters

"Danes smo poravnali račune. Danes smo zadali udarec zlu, a naša naloga še ni opravljena," je dejal Netanjahu v posneti videoizjavi. "Družinam talcev sporočam: to je pomemben trenutek v vojni. Nadaljevali bomo s polno močjo, dokler vsi vaši ljubljeni, naši ljubljeni ne bodo doma," je zatrdil.

Netanjahu je nagovoril tudi prebivalce Gaze in jim dejal, da je Sinvar uničil njihova življenja, zdaj ko je mrtev, pa Hamas ne bo več nadzoroval ozemlja. Po njegovih besedah je to priložnost, da se osvobodijo njegove tiranije. "Vrnitev naših talcev je priložnost za dosego vseh naših ciljev in nas približuje koncu vojne," je dodal.

"Kdor bo odložil orožje in vrnil naše talce, mu bomo dovolili, da živi naprej," je vodja skrajno desne izraelske vlade še dejal v videonagovoru.

Izraelski predsednik Izak Hercog je dejal, da je Sinvar odgovoren za "gnusna teroristična dejanja proti izraelskim civilistom, tujim državljanom in umore na tisoče nedolžnih ljudi". "Njegova zlobna prizadevanja so bila posvečena terorju, prelivanju krvi in ​​destabilizaciji Bližnjega vzhoda," je dejal Hercog.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je na omrežju X zatrdil, da bo Izrael izsledil "vsakega terorista". "Dosegli bomo vsakega terorista in ga eliminirali," je zapisal.

61-letni Sinvar velja za glavnega načrtovalca napada Hamas na jug Izraela 7. oktobra lani, po katerem je Izrael sprožil obsežne vojaške operacije v Gazi, ki je pod nadzorom palestinskega islamističnega gibanja.

Po julijskem atentatu na glavnega vodjo Hamasa Ismaila Hanijo je Sinvar prevzel njegov položaj. Od leta 2017 je vodil Hamas na območju Gaze, na tem položaju pa je tudi takrat nasledil Hanijo, ki je bil imenovan za političnega vodjo palestinskega islamističnega gibanja.

Sinvar se je le redko pojavljal v javnosti. Foto: AP
Sinvar se je le redko pojavljal v javnosti. Foto: AP

Sinvar je tudi eden od ustanoviteljev Hamasa leta 1987. Rojen je bil četrt stoletja pred tem na območju Han Junisa v Gazi, kamor je bila njegova družina pregnana ob ustanovitvi Izraela. Sam je več kot 20 let preživel v izraelskih zaporih, kjer naj bi se naučil hebrejščine.

V Izraelu so ga leta 1988 aretirali zaradi "terorističnih dejavnosti" in ga obsodili na štiri dosmrtne zaporne kazni. Iz zapora so ga izpustili oktobra 2011 v okviru dogovora o izmenjavi več kot tisoč palestinskih zapornikov za izraelskega vojaka Gilada Šalita, ki so ga oboroženi Palestinci ugrabili pet let pred tem.

"Priložnost za dan pozneje brez Hamasa"

"To je dober dan za Izrael, ZDA in svet," je v pisni izjavi sporočil ameriški predsednik Joe Biden, ki je trenutno na poti v Nemčijo, kjer se bo v petek sestal z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, francoskim kolegom Emmanuelom Macronom in britanskim premierjem Keirom Starmerjem.

"Zdaj je v Gazi priložnost za 'dan pozneje', brez Hamasa na oblasti, in za politično rešitev, ki bo zagotovila boljšo prihodnost tako za Izraelce kot Palestince," je dodal prvi mož ZDA.

Podpredsednica ZDA in demokratska predsedniška kandidatka Kamala Harris je medtem izjavila, da je bilo s smrtjo Sinvarja zadoščeno pravici.

"ZDA, Izraelu in celemu svetu je zaradi tega bolje," je dejala in navedla, da je bil pokojni vodja Hamasa odgovoren za smrt na tisoče nedolžnih ljudi, vključno z žrtvami napada 7. oktobra lani.

"In vsem teroristom, ki ubijajo Američane, ogrožajo Američane, naše vojake ali naše interese, bom rekla: vedite, da vas bomo vselej privedli pred roko pravice," je poudarila in ocenila, da je zdaj priložnost za končanje vojne v Gazi na način, da bo Izrael varen, talci osvobojeni, trpljenje v enklavi končano, Palestinci pa da bodo lahko uresničili pravico do dostojanstva, varnosti, svobode in samoodločbe.

Na smrt Sinvarja so se odzvali tudi v Parizu in Berlinu, kjer so Hamas pozvali, naj osvobodi talce. "Francija zahteva izpustitev vseh talcev, ki jih še vedno zadržuje Hamas," je na omrežju X zapisal francoski predsednik Macron in dodal, da je bil pokojnik glavna odgovorna oseba za "teroristične napade in barbarska dejanja 7. oktobra".

"Sinvar je bil brutalen morilec in terorist, ki je želel uničiti Izrael in njegovo ljudstvo," pa je sporočila nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. Dodala, da je Sinvar odgovoren za "neizmerno trpljenje" celotnega Bližnjega vzhoda. Hamas je pozvala, naj položi orožje, in poudarila, da se mora trpljenje v Gazi končati.

Napad na šolo v Gazi

V izraelskem napadu na šolski kompleks v Gazi, ki je služil kot zatočišče za razseljene ljudi, je bilo ubitih najmanj 19 ljudi, pri čemer je Hamas zanikal, da bi šolo Abu Husein v Džabaliji uporabljal za vojaške namene.

Izraelska vojska je namreč sporočila, da so se v šoli skrivali pripadniki Hamasa in Islamskega džihada, ki so tudi bili tarča napada.

V Gazi naj bi bil ubit vodja Hamasa