Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izraelska vojska je v skupni izjavi s policijo in varnostno službo Šin Bet sporočila, da je Odeha ubila v Tulkarmu, na severozahodu Zahodnega brega.

Navedli so, da naj bi v bližnji prihodnosti načrtoval napade.

Odeha naj bi danes zjutraj v Tulkarmu obkrožili izraelski vojaki, na katere je začel streljati. Izraelski vojaki so streljali nazaj in ga pri tem ubili, je izraelska vojska navedla v izjavi.

Tako Hamas kot izraelske oblasti so sporočili, da je bil Odeh poveljnik brigad Ezedin al Kasam, vojaškega krila palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

Odeh je na položaju nasledil poveljnika, ki so ga na začetku meseca prav tako ubile izraelske sile.

WHO opozarja na katastrofalne razmere na severu Gaze

Vodja Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus pa je opozoril na katastrofalne razmere na severu Gaze, kjer potekajo "intenzivne vojaške operacije okoli zdravstvenih ustanov in v njih".

Razmere na severu Gaze so katastrofalne, je Tedros zapisal na omrežju X in opozoril na "kritično pomanjkanje medicinskih potrebščin, ki ga spremlja zelo omejen dostop do oskrbe".

Vršilka dolžnosti vodje generalnega podsekretarja ZN-a za humanitarne zadeve Joyce Msuya pa je opozorila, da "celotnemu prebivalstvu severne Gaze grozi smrt". Izraelske sile je obtožila, da so v nedavnih operacijah na severu Gaze izkazale "neupoštevanje osnovne človečnosti". "Kar počnejo izraelske sile v obkoljeni severni Gazi, se ne sme nadaljevati," je sporočila.

V napadih so bile poškodovane bolnišnice, pridržani zdravstveni delavci, požgana zavetišča, reševalnim službam pa je bilo onemogočen dostop do prizadetih, je opozorila.

V izraelskih napadih na Gazo je bilo v zadnjih dveh dneh ubitih najmanj 77 ljudi, skupaj pa so izraelski napadi doslej zahtevali 42.924 življenj.