Uničenje v Bejt Lahiji na severu Gaze po izraelskem napadu. Foto: Reuters
Uničenje v Bejt Lahiji na severu Gaze po izraelskem napadu. Foto: Reuters

Al Džazira ob navajanju zdravstvenih oblasti poroča o najmanj 18 ubitih v Džabaliji, skupno pa je bilo v celotni Gazi ubitih najmanj 33 ljudi.

V nedeljo pa je v eksploziji v bližini taborišča umrl eden od izraelskih poveljnikov trajajoče ofenzive na tem območju Esan Daksa. V incidentu so bili ranjeni še trije pripadniki izraelske vojske.

Daksa je bil v preteklosti večkrat odlikovan in eden najvišjih vojaških poveljnikov, ubitih v leto dni trajajoči vojni v Gazi.

V 17 dneh ubitih najmanj 640 ljudi

Izrael je na severu Gaze od začetka obleganja območja pred 17 dnevi ubil najmanj 640 ljudi, 33 samo od ponedeljka zjutraj.

V Izraelu tik ob Gazi so izvedli konferenco o izraelskem naseljevanju na ozemlju Gaze, ki so se je udeležili številni poslanci vladajoče koalicije. Foto: Reuters
V Izraelu tik ob Gazi so izvedli konferenco o izraelskem naseljevanju na ozemlju Gaze, ki so se je udeležili številni poslanci vladajoče koalicije. Foto: Reuters

Novinar Al Džazire Tarez Abu Azum je dejal, da se na terenu "odvija genocid". "Civilisti so ujeti v njihovih hišah, elektrike ni. Zmanjkalo je hrane, vode in zdravil," je dodal novinar.

Izraelska vojska je iz zraka napadla več delov Gaze, a večina njenih napadov je osredotočena na sever okupiranega območja, predvsem begunsko taborišče Džabalija, je dejal Abu Azum.

Ženske, ki so pobegnile s severa Gaze, so dejale, da izraelska vojska ločuje in aretira moške na nadzornih točkah.

V Džabaliji so izraelski vojaki obkolili šole ZN-a, kamor so se zatekli razseljeni Palestinci.

Urad ZN-a za človekove pravice je sporočil, da so v ponedeljek izraelske sile v Džabaliji porušile cele stanovanjske komplekse, pri čemer so zadele tudi najmanj tri šole, ki jih upravlja ZN-ova agencija za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA).

Urad ZN-a je še dodal, da Izrael "morda povzroča uničenje palestinskega prebivalstva" na skrajnem severu Gaze "s pomočjo ubijanja in razseljevanja".

Izrael izvaja obsežno bombardiranje in obleganje Džabalije, čeprav je že januarja letos sporočil, da je tam premagal Hamas.

ZN: Izrael onemogoča dobavo hrane in vode

ZN opozarja, da izraelske oblasti humanitarnim misijam še naprej preprečujejo dostop do severa Gaze in onemogočajo dobavo vode, hrane in zdravil tamkajšnjim prebivalcem.

Vodja UNRWA-ja Philippe Lazzarini je dejal, da so bile zadete tudi bolnišnice, ki so ostale brez elektrike, ranjeni ljudje pa ne morejo dobiti oskrbe. Opozoril je tudi, da izraelske sile glede na poročila ubijajo ljudi, ki skušajo pobegniti, njihova trupla ostanejo na ulicah, preprečuje se tudi reševanje ljudi izpod ruševin.

Izraelski napadi na Gazo od zjutraj zahtevali najmanj 33 življenj Palestincev