Joe Biden. Foto: Reuters
Joe Biden. Foto: Reuters

"Čas je za konec te vojne," je v Beli hiši dejal Biden, ki ima zaradi odločne podpore Izraelu v domovini velike težave z upadom podpore med volivci in volivkami, zaradi česar bo novembra na volitvah težko premagal republikanskega izzivalca Donalda Trumpa.

Ameriški predsednik je razložil, da izraelski predlog predvideva tri faze. Prva faza predvideva popolno prekinitev ognja za šest tednov, umik izraelske vojske "z vseh naseljenih območij Gaze", izpustitev dela talcev, vključno z ženskami, starejšimi in bolnimi, ter tudi več sto palestinskih zapornikov, ki so zaprti v Izraelu.

Po njegovih besedah bi se lahko palestinski civilisti vrnili na svoje domove povsod po Gazi, dobava humanitarne pomoči naj bi se močno okrepila. Vsak dan naj bi v Gazo prispelo 600 tovornjakov s pomočjo, je dejal, poroča BBC.

Naslednji dve fazi predvidevata trajen konec spopadov in obnovo Gaze. V drugi fazi bi se v Izrael vrnili vsi preostali še živi talci, začasna prekinitev ognja pa bi postala "trajna prekinitev sovražnosti". Biden je priznal, da bi bila med prvo in drugo fazo še potrebna pogajanja.

V tretji fazi bi iz Gaze vrnili trupla umrlih talcev, zajetih 7. oktobra lani.

Biden je ob tem opozoril, da določeni člani izraelske vlade sporazumu nasprotujejo, zaradi česar je vlado pozval, naj pri načrtu vztraja, palestinsko gibanje Hamas pa, naj ga sprejme. Dejal je, da je bil predlog posredovan Hamasu prek Katarja.

Biden: Hamas se ne sme spet oborožiti

Biden je še dejal, da bližnjevzhodna regija potrebuje diplomatsko rešitev, vključno z mirnejšimi razmerami vzdolž severne izraelske meje z Libanonom.

Palestinski in izraelski voditelji bodo morali stopiti skupaj za obnovo Gaze na način, da Hamasu ne bo dovoljeno, da se spet oboroži, je dejal. ZDA bodo pomagale pri gradnji šol in bolnišnic, je dodal.

Po njegovih besedah bo načrt odprl možnosti za normalizacijo odnosov Izraela s Savdsko Arabijo in nasprotovanje Iranu.

Govor je končal z izjavo, da je čas, da se "začne nova stopnja". "Čas je, da se ta vojna konča in da se začne naslednji dan," je dejal. Na vprašanja novinarjev ni odgovarjal.

Netanjahu: Vojna bo trajala do uničenja oboroženega krila Hamasa

Oglasil se je tudi urad izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Sporočili so, da je Netanjahu pooblastil pogajalsko ekipo, da "predstavi okvir" za dosego izpustitve talcev.

Dodali so, da se vojna v Gazi ne bo končala, dokler vsi cilji, vključno z "uničenjem" Hamasovega oboroženega krila in organizacijskih zmožnosti, ne bodo izpolnjeni.

Palestinka med ruševinami, ki jih je v Džabaliji ustvarila izraelska vojska. Foto: Reuters
Palestinka med ruševinami, ki jih je v Džabaliji ustvarila izraelska vojska. Foto: Reuters

Borrellova podpora

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je izrazil polno podporo Bidnovemu načrtu. "Vojna se mora končati zdaj," je dodal.

Izrael dovolil prodajo hrane Gazi, ne pa tudi donacije

Izraelske vojaške oblasti so trgovcem v Gazi dovolile nakupe hrane pri izraelskih in palestinskih dobaviteljih, kar je prvič od začetka vojne v Gazi 7. oktobra. To vseeno ne bo dovolj, saj je pomoč še vedno prepočasna, opozarjajo humanitarne organizacije.

Izraelska ofenziva v Rafi, ki je ključna vstopna točka v Gazo iz Egipta, je ustavila dotok pomoči Združenih narodov v opustošeno enklavo. Izrael je pod vse večjim pritiskom človekoljubnih organizacij, naj omili humanitarno krizo, ki jo je povzročil, saj prebivalcem grozi huda lakota.

"Izrael je distributerjem iz Gaze, ki so pred vojno kupovali blago na Zahodnem bregu in v Izraelu, povedal, da je pripravljen uskladiti prevzem blaga," je dejal Ajed Abu Ramadan, predsednik trgovinske zbornice v Gazi.

Po navedbah palestinskih uradnikov, trgovcev in prebivalcev je to prvič od začetka vojne v Gazi, da je blago, proizvedeno v Izraelu ali na Zahodnem bregu, dovoljeno dovažati v Gazo.

COGAT, oddelek izraelskega obrambnega ministrstva, ki je odgovoren za prenos pomoči, je na vprašanje agencije Reuters o ponovni vzpostavitvi dobave odgovoril, da preučuje načine za povečanje humanitarne pomoči in količine hrane, ki je na prodaj v Gazi. "Dovoljenje zasebnemu sektorju, da na območje Gaze pripelje nekaj hrane, je del teh prizadevanj," je dejal tiskovni predstavnik Šimon Fridman.

Humanitarni delavci že več mesecev pozivajo Izrael, naj dovoli več komercialnih pošiljk v Gazo in s tem več sveže hrane, ki bi dopolnila obroke mednarodne pomoči, saj ti večinoma vključujejo nepokvarljivo hrano, kot so konzerve.

Dostava pomoči čez mejni prehod med Izraelom in Gazo Kerem Šalom je po navedbah palestinskih uradnikov nepredvidljiva, saj prehod dnevno prečka od 20 do 150 tovornjakov, od katerih vsak prenaša do 20 ton hrane. To je precej manj od 600 tovornjakov na dan, kolikor jih je po navedbah ameriške Agencije za mednarodni razvoj potrebnih za odpravo lakote, tudi če k njim prištejemo 4200 tovornjakov s hrano, ki so po navedbah Izraela od začetka vojne vstopili v Gazo.

Pred začetkom vojne 7. oktobra je po podatkih Združenih narodov v Gazo vsak dan v povprečju vstopilo 500 tovornjakov, ki so prevažali humanitarno pomoč ter trgovsko blago, od hrane in medicinskih pripomočkov do kmetijske opreme. Po podatkih Reutersa, ki jih je povzel po izraelski vojaški statistiki, je od takrat povprečno število tovornjakov manjše od 140 na dan.

Palestinci čakajo na hrano v dobrodelni kuhinji v Han Junisu. Foto: Reuters
Palestinci čakajo na hrano v dobrodelni kuhinji v Han Junisu. Foto: Reuters

V skladu z dogovorom mora vse dobavitelje in blago preveriti izraelska vojska, je povedal Vasim Al Džabari, vodja živilskega in industrijskega sindikata na Zahodnem bregu.

Džabari in Abu Ramadan sta dejala, da z Zahodnega brega ali iz Izraela ni dovoljeno vnašati brezplačnega blaga ali dobrodelnih donacij, temveč le izdelke za prodajo.

Hrana, ki jo prejemajo, je tudi draga in je le skromen nadomestek mednarodne pomoči, ki so jo že plačali donatorji, so povedali štirje humanitarni delavci, ki sodelujejo pri usklajevanju dostave v Gazo in so hoteli govoriti anonimno.

Trije prebivalci Gaze so agenciji Reuters povedali, da so na tržnicah videli pridelke s hebrejskimi oznakami, vključno z lubenicami iz izraelske naselbine, vendar so bili ti pogosto na prodaj po cenah, previsokih za družine z omejenimi sredstvi in razseljene družine.

Izraelska vojska v Džabaliji za seboj pustila ruševine

Po treh tednih spopadov je izraelska vojska sporočila, da so njene enote "končale svojo misijo" v vzhodni Džabaliji na severu Gaze. Dodala je, da so ubili več sto palestinskih borcev in prevzeli trupla sedmih izraelskih talcev. Uničili naj bi tudi 10 kilometrov tunelov.

V času operacije je vojska velik del begunskega taborišča spremenila v ruševine. Uničila je domove in javno infrastrukturo ter ubila številne civiliste.

"Celotno območje je izginilo," je za Al Džaziro dejal eden od prebivalcev, ki se je vrnil v taborišče. "Ljudje ne morejo najti svojih domov. Ne vemo niti, ali bomo našli naše sorodnike. To je zločin," je dejal.

Do 70 odstotkov taborišča je spremenjenih v ruševine, tudi šole, bolnišnice, klinike, stanovanjske stavbe. Uničenih je več kot 1000 domov, je dejal tiskovni predstavnik civilne zaščite Mahmud Basal.

Reševalci in pripadniki civilne zaščite skušajo izvleči trupla na območjih, do katerih prej niso imeli dostopa. Trupla prepeljejo v bolnišnico Kamal Advan in druge ustanove, ki sicer ne delujejo več in služijo le še kot mrtvašnice. Kasneje je civilna zaščita sporočila, da so po umiku izraelskih sil v taborišču našli najmanj 70 trupel.

Izraelska vojska je ponoči nadaljevala napade na jugu in v osrednjem delu Gaze. Po navedbah prič sta bila ponoči tarča napadov mesto Rafa in begunsko taborišče Nusejrat. Zdravstveni delavci iz kraja Deir el Bala in Nusejrata pa so poročali, da je bilo ponoči v izraelskih napadih ubitih skupno enajst ljudi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem se izraelska vojska pomika vse globlje v zahodni del Rafe. Očividci pravijo, da so videli tanke in oklepna vozila v zahodnem delu mesta, tudi v šotorišču za razseljene ljudi.

Število ubitih naraslo na najmanj 36.384

Ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da je število smrtnih žrtev izraelskih napadov od 7. oktobra naraslo na najmanj 36.284, od tega več kot 15.000 otrok. 82.057 je ranjenih.

V zadnjih 24 urah je bilo ubitih 60 ljudi, 280 jih je bilo ranjenih.

Prizor iz porušene Džabalije. Foto: Reuters
Prizor iz porušene Džabalije. Foto: Reuters

Odstopila zaradi poročila o Gazi

Uradnica zunanjega ministrstva ZDA Stacy Gilbert je odstopila zaradi poročila, v katerem je po njenih besedah napačno navedeno, da Izrael ne blokira človekoljubne pomoči Gazi.

Gilbert je delala na uradu za prebivalstvo, begunce in migracije. To je bil eden izmed štirih, ki so sodelovali pri pripravi zaupnega memoranduma, s katerim so državnega sekretarja ZDA Antonyja Blinkna obvestili, da Izrael morda krši mednarodno humanitarno pravo.

Ministrstvo za zunanje zadeve je na začetku tega meseca kongresu predložilo 46-stransko poročilo, kot to zahteva novi memorandum o nacionalni varnosti, ki ga je Biden izdal na začetku februarja.

Poročilo med drugim navaja, da Izrael v obdobju po 7. oktobru "ni v celoti sodeloval" pri dostavi humanitarne pomoči v Gazo. Vendar pa je v poročilu navedeno, da to ne predstavlja kršitve ameriškega zakona, ki preprečuje dobavo orožja državam, ki omejujejo ameriško humanitarno pomoč. Združeni narodi in skupine za pomoč se že dolgo pritožujejo nad nevarnostmi in ovirami pri dostavi in razdeljevanju pomoči v Gazi.

Namestnik tiskovnega predstavnika zunanjega ministrstva Vedant Patel je novinarjem dejal, da kadrovskih vprašanj ne bo komentiral, vendar pa ministrstvo pozdravlja različna stališča. Dejal je, da administracija podpira poročilo in še naprej pritiska na izraelsko vlado, naj se izogne škodovanju civilistom in nujno razširi humanitarni dostop do Gaze.

Stacy Gilbert je dejala, da je zunanje ministrstvo deset dni pred rokom za oddajo, ko je bil dokument še v grobem osnutku, z dela pri poročilu odstranilo strokovnjake. Dejala je, da so poročilo nato uredili višji uradniki. V nasprotju z objavljeno različico je bilo v zadnjem osnutku, ki ga je videla, navedeno, da Izrael blokira humanitarno pomoč, je dejala Gilbertova.

Med uradniki, ki so odstopili pred Gilbertovo, sta tudi tiskovna predstavnica za arabski jezik Hala Rharrit in Annelle Sheline iz urada za človekove pravice.

Izrael prevzel nadzor nad celotnim obmejnim območjem med Gazo in Egiptom