Izraelska vozila v Gazi. Foto: Reuters
Izraelska vozila v Gazi. Foto: Reuters

"Mislim, da je danes prednostna naloga vrnitev k politični rešitvi in da se dobavljanje orožja, ki se uporablja za boj v Gazi, ustavi. Francija ga ne pošilja," je Macron povedal za radio France Inter.

Francija sicer ni poglavitna dobaviteljica orožja Izraelu, saj je lani poslala vojaško opremo v vrednosti 30 milijonov evrov, je razvidno iz letnega poročila ministrstva za obrambo o izvozu orožja. ZDA so po drugi strani Izraelu od začetka vojne v Gazi sprejele zakonodajo, s katero so Izraelu namenile najmanj 12 milijard dolarjev vojaške pomoči.

"Moramo se izogniti zaostrovanju. Libanonci ne smejo biti žrtvovani, Libanon ne sme postati druga Gaza," je dodal.

Pariz medtem skuša odigrati večjo vlogo pri oživitvi diplomatskih prizadevanj in je na štiridnevno potovanje po Bližnjem vzhodu poslal zunanjega ministra Jean-Noela Barrota, ki bo v ponedeljek obiskal Izrael.

Netanjahu: Sram naj jih bo

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je Macronov poziv označil za sramotnega.

"Sram naj jih bo," je dejal Netanjahu o Macronu in drugih zahodnih voditeljih, ki so pozvali h koncu dobave orožja, kar je sam opisal kot embargo na orožje za Izrael.

"Izrael bo zmagal z njihovo podporo ali brez nje," je dejal v vnaprej posnetem videoposnetku, ki ga je objavil njegov urad.

Izrael prvič po več tednih pozval k evakuaciji dela Gaze

Izraelska vojska je pred tem opozorila prebivalce območja v osrednjem delu Gaze, naj se umaknejo, ker da se pripravlja na uporabo "velike sile" proti borcem Hamasa na tem območju. To je prvi poziv Izraela k evakuaciji v Gazi v zadnjih tednih, saj se je medtem osredotočil na boj proti gibanju Hezbolah v Libanonu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Hamas in teroristične organizacije nadaljujejo svoje teroristične dejavnosti na vašem območju, zato bo IDF proti tem elementom ukrepal z veliko močjo," je izraelska vojska sporočila v pozivu k evakuaciji. K opozorilu je priložila zemljevid, na katerem so navedeni stanovanjski bloki, ki jih je treba evakuirati.

Na podlagi poziva, objavljenega na družbenem omrežju X, so k evakuaciji pozvali Palestince, ki živijo na območjih v bližini koridorja Netzarim v osrednjem delu Gaze, še poroča AFP.