Meddržavno sodišče v Haagu. Foto: AP
Meddržavno sodišče v Haagu. Foto: AP

Mnenje sodišča sicer ni pravno zavezujoče, a bo kljub temu okrepilo pritisk na Izrael v času, ko ta vodi vojno v Gazi.

"Sodišče je ugotovilo, da je nadaljnja prisotnost Izraela na palestinskih ozemljih nezakonita," je dejal predsednik ICJ-ja Nawaf Salam in dodal, da mora Izrael čim prej končati okupacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ICJ je prav tako odločil, da "izraelske politike in prakse, vključno z gradnjo novih naselbin in ohranjanjem zidu med ozemlji, pomenijo aneksijo večjega dela okupiranega ozemlja".

Sodišče je tudi poudarilo, da bi Izrael moral nemudoma končati politiko naseljevanja palestinskih ozemelj, z njih izseliti vse naseljence in Palestincem plačati odškodnino za škodo, ki jo je povzročila izraelska okupacija, poroča britanski BBC.

Generalna skupščina Združenih narodov je ICJ leta 2022 zaprosila za mnenje o pravnih posledicah, ki izhajajo iz politik in praks Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih, vključno z vzhodnim Jeruzalemom. V postopku je sodelovalo več kot 50 držav, med njimi tudi Slovenija, ki je februarja poudarila, da pravice palestinskega ljudstva do samoodločbe ni mogoče izpodbijati.

Izrael palestinska ozemlja okupira že od leta 1967 dalje. Vojska se je sicer leta 2005 umaknila iz Gaze, ob tem pa izpraznila nezakonite judovske naselbine. Do aktualne vojne v Gazi je Izrael ohranjal zaporo enklave, tam pa tudi redno izvajal napade. Na Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, Izrael medtem ohranja vojaško prisotnost, število tamkajšnjih izraelskih naseljencev pa je naraslo na 700.000.

Postopek, o katerem je danes razsojal ICJ, je sicer ločen od tožbe Južne Afrike, ki Izraelu očita kršitve konvencije o preprečevanju genocida v Gazi. ICJ je v tem primeru januarja med drugim odločil, da mora Izrael sprejeti učinkovite ukrepe za zagotavljanje nujne humanitarne pomoči civilistom in preprečiti genocid v Gazi.

Palestinsko predsedstvo pozdravilo odločitev sodišča

"Predsedstvo pozdravlja odločitev sodišča. Meni, da gre za zgodovinsko odločitev, in zahteva, da se Izrael prisili k njeni uresničitvi," je sporočil urad palestinskega predsednika Mahmuda Abasa.

Odločitev je v imenu palestinskega zunanjega ministrstva v Ramali pozdravila tudi državna sekretarka Varsen Agabekian Šahin, ki je poudarila, da je to velik dan za Palestino, tako zgodovinsko kot pravno. "To je najvišji sodni organ na svetu, ki je predstavil zelo podrobno analizo dolgotrajne izraelske okupacije in kolonizacije palestinskega ozemlja, ki je v nasprotju z mednarodnim pravom," je dodala.

V Izraelu so medtem bili do odločitve sodišča kritični. "Judovsko ljudstvo ni okupator na svoji zemlji, ne v naši večni prestolnici Jeruzalemu ne v dediščini naših prednikov v Judeji in Samariji. Nobena lažniva odločitev v Haagu ne bo izkrivila te zgodovinske resnice, prav tako pa ni mogoče izpodbijati zakonitosti izraelskih naselbin v vseh delih naše domovine," je poudaril Netanjahu.

Palestinski otroci čakajo na hrano. Foto: Reuters
Palestinski otroci čakajo na hrano. Foto: Reuters

Prebivalcem Gaze ob neznosnih higienskih razmerah vse bolj grozijo bolezni

Prebivalci Gaze, ki vsak dan množično umirajo zaradi nenehnega izraelskega bombardiranja, se spopadajo tudi z neznosnimi higienskimi razmerami in grožnjami izbruhov različnih bolezni. Med drugim so v odpadnih vodah zaznali sledove otroške paralize, grozi jim tudi izbruh kolere, širijo se norice, garje in uši.

V vzorcih odpadnih voda v Gazi so zaznali sledove otroške paralize – zelo nalezljive bolezni, ki prizadene živčni sistem in lahko povzroči tudi ohromitve, so danes potrdile zdravstvene oblasti v Gazi in Izraelu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Palestinski enklavi, ki se ob nadaljevanju izraelske ofenzive spopada z vsakodnevnim bombardiranjem, uničenjem in smrtjo, vse bolj grozijo tudi izbruhi različnih bolezni. Obvestilo o prisotnosti otroške paralize sledi nedavni objavi poročila nizozemske aktivistične skupine Pax, ki je med drugim zapisala, da se Gaza "utaplja v več sto tisoč tonah izločkov, odpadkov in ruševin".

Prisotnost otroške paralize pomeni novo zdravstveno katastrofo, pa je sporočilo ministrstvo za zdravje v Gazi. Poleg lakote, ki tamkajšnje prebivalce po podatkih agencij ZN-a pesti vse od začetka izraelske ofenzive 7. oktobra lani, se po besedah zdravnikov vse bolj širijo tudi garje, norice, kožni izpuščaji in uši.

Agencije ZN-a so ob tem večkrat opozorile na nevarnost epidemije kolere in drugih hujših bolezni, navaja AFP.

Težave z boleznimi še stopnjujejo kupi odpadkov, ki se nabirajo v okolici taborišč in šotorskih naselij, v katerih biva več sto tisoč razseljenih Palestincev.

Nevladna organizacija Pax je v svoji študiji navedla, da sta večmesečno neprekinjeno bombardiranje in izraelsko onemogočenje dostav goriva zdesetkali že tako zastareli sistem zbiranja odpadkov. Ob tem lokalne oblasti poročajo, da izraelske sile preprečujejo dostop do treh uradnih odlagališč odpadkov v Gazi.

Na enem izmed divjih odlagališč blizu ogromnega šotorišča blizu mesta Han Junis na jugu Gaze že en teden gori ogromen kup odpadkov, ki ga ohromljene gasilske službe ne morejo pogasiti. Oblasti v mestu Deir al Balah pa opozarjajo, da bi lahko ceste in ulice kmalu preplavile odpadne vode, kar bi še pospešilo širjenje bolezni.

Pax prav tako svari, da bi lahko mešanica odpadnih voda, kemikalij in težkih kovin močno onesnažila vodo in kmetijska zemljišča v Gazi, kar bi lahko povzročilo onesnaženje in hujše zdravstvene težave tudi v okoliških območjih zunaj oblegane palestinske enklave.

EU obžaluje resolucijo izraelskega parlamenta proti priznanju Palestine

Evropska unija obžaluje resolucijo, ki jo je izraelski parlament sprejel v četrtek in z njo izrazil nasprotovanje ustanovitvi palestinske države, tudi če bi bil to del dogovora z izraelskimi oblastmi, je danes sporočil urad visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-a Josepa Borrella.

"V mednarodni skupnosti obstaja trdno soglasje, da je rešitev dveh držav edina trajno vzdržna rešitev, ki bo zagotovila mir in varnost na Bližnjem vzhodu," so sporočili iz Borrellovega urada in dodali, da EU poudarja svojo neomajno zavezanost trajnemu miru v skladu z ustreznimi resolucijami Varnostnega sveta ZN-a.

Evropska unija ne bo priznala nobenih sprememb meja iz leta 1967, razen če se o tem dogovorita obe strani. Ob tem bo še naprej sodelovala z mednarodnimi in regionalnimi partnerji pri oživljanju političnega procesa, ki bo privedel do palestinske državnosti, so še zapisali.

Odziv visokega zunanjepolitičnega predstavnika prihaja po tem, ko je izraelski parlament v četrtek sprejel resolucijo, s katero je zavrnil priznanje Palestine.

"Vzpostavitev palestinske države v osrčju izraelske dežele bi pomenila eksistenčno grožnjo izraelski državi in njenim državljanom, nadaljevanje izraelsko-palestinskega konflikta in destabilizacije regije," so med drugim zapisali.

Resolucijo je po navedbah nemške tiskovne agencije DPA mogoče razumeti tudi kot izraelsko provokacijo pred obiskom izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja v ZDA, ki so načelno naklonjene rešitvi dveh držav. Po napovedih naj bi Netanjahu prihodnji teden nagovoril ameriški kongres, prednostna tema obiska pa bo zlasti vojna v Gazi.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je zatrdil, da rešitev dveh držav ni propadla. Foto: Reuters
Ameriški zunanji minister Antony Blinken je zatrdil, da rešitev dveh držav ni propadla. Foto: Reuters

Blinken: Pogovori o izpustitvi talcev in premirju v Gazi blizu konca

Pogovori o prekinitvi ognja v Gazi med Izraelom in Hamasom se bližajo koncu, je na varnostnem forumu v Aspnu v ameriški zvezni državi Kolorado zatrdil ameriški zunanji minister Antony Blinken.

"Prepričan sem, da smo blizu sporazuma, ki bi omogočil prekinitev ognja, vrnitev talcev in nas usmeril na boljšo pot k vzpostavitvi trajnega miru in stabilnosti," je med pogovorom za ameriški javni medij NPR na odprtem delu foruma povedal Blinken.

"Vemo, da je zadnjih nekaj metrov pogosto najtežjih," je dodal v športnem žargonu in opozoril, da je zdaj treba končati pogajanja o nekaterih ključnih podrobnostih.

Blinken se je izognil neposrednemu odgovoru na vprašanje o poročilih, da Netanjahu namerno sabotira pogajanja o prekinitvi ognja. "Ne osredotočam se na osebnosti, ampak na njihove politike," je dejal Blinken in dodal, da v izraelski družbi sliši močno željo, da bi se vse to končalo.

Na vprašanje, ali je rešitev v obliki dveh držav pokopana, je Blinken odgovoril, da ni in ne more biti. Opozoril je, da med Gazo in Zahodnim bregom živi več kot pet milijonov Palestincev in približno sedem milijonov Judov.

"Nihče od njih ne bo nikamor odšel. Palestinci ne bodo šli nikamor. Judi ne bodo šli nikamor," je dejal in se zavzel za rešitev, ki bo Izraelcem prinesla trajni mir in trajno varnost, Palestincem pa zagotovila pravico do samoodločbe.

Poškodovano središča UNRWA-ja v mestu Gaza. Foto: Reuters
Poškodovano središča UNRWA-ja v mestu Gaza. Foto: Reuters

Nova britanska vlada napovedala obnovo financiranja UNRWA-ja

Britanski zunanji minister David Lammy je napovedal, da bo Združeno kraljestvo obnovilo financiranje Agencije ZN-a za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), ki ga je prejšnja konservativna vlada januarja prekinila po izraelskih obtožbah, da so uslužbenci agencije sodelovali v napadu palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani.

"Spreminjamo odločitev o prekinitvi financiranja UNRWA-ja," je v britanskem parlamentu dejal Lammy in dodal, da je Agencija ZN-a za pomoč palestinskim beguncem ključnega pomena za zagotavljanje humanitarne pomoči prebivalcem Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je napovedal finančni vložek za delovanje UNRWA-ja v vrednosti 21 milijonov funtov oziroma približno 25 milijonov evrov.

Nova britanska vlada pod vodstvom laburistov je tako sledila odločitvi številnih drugih držav, med njimi Avstrije, Italije, Nemčije, Norveške, Švedske, Kanade in Japonske, ki so v zadnjih dveh mesecih obnovile financiranje agencije.

Številne države so ustavile ali začasno prekinile financiranje UNRWA-ja v skupni vrednosti približno 450 milijonov dolarjev oziroma okoli 413 milijonov evrov, potem ko je Izrael januarja agencijo ZN-a obtožil, da je 12 njenih uslužbencev sodelovalo v napadu gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani.

Neodvisna komisija pod vodstvom nekdanje francoske zunanje ministrice Catherine Colonna je nato konec aprila po preiskavi ugotovila, da Izrael ni predložil dokazov v podporo svojim trditvam, da je nekaj uslužbencev UNRWA-ja povezanih s Hamasom ali Islamskim džihadom.

Sredstva za delovanje agencije sicer še vedno zadržujejo ZDA, ki so za delovanje UNRWA-ja v zadnjih letih prispevale največ.

ICJ odločil, da je Izraelska okupacija palestinskih ozemelj nezakonita