Moški vpije na premierja Netanjahuja med njegovim govorom na spominski slovesnosti v Jeruzalemu. Foto: EPA
Moški vpije na premierja Netanjahuja med njegovim govorom na spominski slovesnosti v Jeruzalemu. Foto: EPA

Netanjahu je moral svoj govor na spominski slovesnosti prekiniti že kmalu na začetku, in kot kažejo posnetki, je več kot minuto nemo stal za govorniškim odrom, medtem ko so nanj vpili protestniki.

Javnost vse bolj pritiska na izraelsko vlado, naj naredi več za sklenitev dogovora za izpustitev talcev, ki jih še vedno zadržuje Hamas, poroča Al Džazira.

Egipt predstavil načrt za krajšo prekinitev ognja v Gazi

Egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi je predstavil predlog za dvodnevno prekinitev ognja v Gazi, ki bi vključeval delno izmenjavo ujetnikov, sčasoma pa bi lahko vodil k celovitemu premirju.

Egiptovske oblasti v zadnjem letu igrajo ključno vlogo v večinoma neuspešnih pogajanjih za premirje v Gazi.

Al Sisi je v družbi alžirskega kolega Abdelmadžida Tebuna na novinarski konferenci v Kairu predstavil načrt za dvodnevno prekinitev ognja, med katerim bi palestinsko gibanje Hamas izpustilo štiri talce, zajete med vdorom v Izrael 7. oktobra lani. Izrael bi v zameno izpustil še nedoločeno število palestinskih ujetnikov.

Temu bi nato sledila nova pogajanja z namenom doseganja celovitega premirja in dobave humanitarne pomoči v razdejano enklavo, je še pojasnil Al Sisi.

Z izjemo kratkotrajne prekinitve ognja novembra 2023 so bili poskusi Egipta, Katarja in ZDA za dosego premirja v Gazi neuspešni. Palestinski Hamas je sicer izrazil strinjanje z načrtom za premirje in izmenjavo ujetnikov, ki ga je junija odobril tudi Varnostni svet ZN-a, a temu ni naklonjena izraelska vlada, ki ostaja zavezana vojaški rešitvi konflikta.

V izraelskem napadu na Bejt Lahijo na desetine mrtvih

Po zadnjem izraelskem napadu na stanovanjski predel Gaze. Foto: Reuters
Po zadnjem izraelskem napadu na stanovanjski predel Gaze. Foto: Reuters

V izraelskem napadu na stanovanjsko območje Bejt Lahija na severu Gaze je bilo ubitih na desetine civilistov, pri čemer je ministrstvo za zdravje v Gazi napad označilo za "grozljiv pokol".

Kot poroča Al Džazira, je bilo v zračnem napadu v soboto zvečer na pet domov ubitih več kot 40 ljudi, več deset je ranjenih. Po navedbah tamkajšnjih medijev reševalne ekipe zaradi izraelskega obstreljevanja niso mogle do ranjencev. Izraelske sile so gosto poseljeno območje napadle večkrat, brez vnaprejšnjih opozoril, poroča Al Džazirin dopisnik Tarik Abu Azum.

"Ljudje skušajo potegniti žrtve izpod ruševin, ker civilna zaščita ni mogla do prizorišča, potem ko so izraelske sile streljale na reševalce," je poročal Abu Azum. "Bejt Lahija in Džabalija veljata za dve ključni urbani središči v severni Gazi, sem pa so se zatekle razseljene družine iz drugih delov Gaze. Izraelske sile že več kot tri tedne silovito obstreljujejo tako Bejt Lahijo kot Džabalijo.”

Številni so v izraelskih napadih izgubili celotne družine. Foto: Reuters
Številni so v izraelskih napadih izgubili celotne družine. Foto: Reuters

Po poročanju palestinske tiskovne agencije Vafa so večina žrtev zadnjega napada otroci, ženske in starejši.

Reševanje je močno oteženo zaradi pomanjkanja reševalnih vozil in drugih sredstev, saj so izraelske sile zaprle dostop do območja.

Po navedbah palestinskega ministrstva za zdravje je bilo v izraelskih napadih na Džabalijo, Bejt Hanun in Bejt Lahijo v severni Gazi v teh treh tednih ofenzive ubitih najmanj 800 ljudi.

Izraelske sile so se medtem v soboto umaknile iz bolnišnice Kamal Advan, za seboj pa pustile opustošenje. Ugrabili so najmanj 30 pripadnikov zdravniškega osebja, poslopje bolnišnice pa je močno poškodovano.

Posebna poročevalka ZN-a za stanje človekovih pravic na zasedenih palestinskih ozemljih, mednarodna pravnica Francesca Albanese, je uporabila nov termin, "medicid", za opis razširjenih in sistematičnih napadov Izraela na zdravstvene delavce in ustanove.

Albanese je v zapisu na omrežju X tudi opozorila, da "celotnemu prebivalstvu Gaze grozi smrt v genocidu, napovedanem in izvedenem pred našimi očmi".

Na razmere na severu enklave je prek tiskovnega predstavnika danes opozoril tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres. Zaradi "grozljivih smrti, poškodb in uničenja" je prvi mož Združenih narodov vnovič pozval k prekinitvi ognja.

Bolnišnicam primanjkuje vsega in komaj še delujejo. Foto: Reuters
Bolnišnicam primanjkuje vsega in komaj še delujejo. Foto: Reuters

Borrell: Katastrofalna razsežnost pobijanja, uničenja in stradanja

Albanese se je s tem odzvala na izjavo generalne podsekretarke ZN-a za humanitarne zadeve Joyce Msuya, da "celotnemu prebivalstvu severne Gaze grozi smrt".

Izraelske sile je obtožila, da so v nedavnih operacijah na severu Gaze izkazale "neupoštevanje osnovne človečnosti". "Kar počnejo izraelske sile v obkoljeni severni Gazi, se ne sme nadaljevati," je sporočila Msuya.

Oglasil se je tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell in pozval Izrael k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava v Gazi. "S podpisom Ženevske konvencije so podpisniki pravno zavezani k spoštovanju mednarodnega prava. Naša dolžnost je, da zaščitimo civiliste in človekove pravice, in skrajni čas je, da ukrepamo," je dejal.

“Da s severa Gaze prihaja tako malo podatkov, še vedno priča o katastrofalni razsežnosti pobijanja, uničenja in stradanja, temu dodajte pa še prisilno razseljevanje civilistov, medtem ko celotno prebivalstvo Gaze trpi zaradi obstreljevanja, obleganja in lakote. Za nameček pa morajo še izbirati med razseljevanjem ali smrtjo," je še poudaril.

V dobrem letu dni izraelske ofenzive v Gazi je bilo ubitih že najmanj 43.000 Palestincev, od tega večina žensk in otrok.

Napadi tudi v Libanonu

Tudi iz več delov Libanona, vključno s prestolnico Bejrut, prihajajo poročila o novih napadih. V bližini kraja Sidon na jugu države je bilo v napadu na večnadstropno stanovanjsko stavbo ubitih najmanj osem ljudi, še najmanj 25 je ranjenih.

Izraelska vojska je medtem odredila nove evakuacije prebivalcem na jugu Libanona. Prvi tak poziv za več krajev na severu Izraela je v soboto izdalo tudi gibanje Hezbolah, ki še naprej izvaja čezmejne napade in se znotraj Libanona spopada z izraelskimi kopenskimi silami.