Uničene stavbe v soseski Šedžaija v mestu Gaza. Foto: Reuters
Uničene stavbe v soseski Šedžaija v mestu Gaza. Foto: Reuters

Palestinska civilna zaščita je sporočila, da so njene ekipe na območju soseske Tal al Hava in al Sina pobrale približno 60 trupel, bojijo pa se, da je pod ruševinami uničenih hiš pokopanih še več deset ljudi.

"Trupla so raztresena po ulicah, razkosana trupla, trupla celotnih družin, trupla so tudi v družinski hiši, ki je bila popolnoma požgana," je dejal tiskovni predstavnik civilne zaščite na območju Gaze Mahmud Basal.

Izraelska vojska je pred tem sporočila, da se je umaknila iz omenjenih sosesk, potem ko naj bi tam končala operacije proti borcem palestinskega gibanja Hamas. Med ofenzivo je po navedbah Palestincev uničila številne stanovanjske zgradbe in skoraj celotno infrastrukturo.

Agencija za civilno zaščito v Gazi je že pred tem v četrtek sporočila, da so v soseski Šedžaija v mestu Gaza, ki je bila opustošena med dvotedensko izraelsko ofenzivo, samo v nekaj urah po umiku izraelske vojske našli približno 60 trupel.

Prebivalci in reševalne ekipe opozarjajo, da kljub umiku izraelskih tankov iz nekaterih območij za prebivalce še vedno ni varna vrnitev na svoje domove, saj so na višje ležečih predelih ostali izraelski tanki in ostrostrelci.

Oboroženi krili Hamasa in Islamskega džihada sta sporočili, da sta izraelske sile napadli s protitankovskimi raketami in minometi, pri čemer je bilo veliko ubitih in ranjenih, a izraelska vojska teh trditev ni komentirala.

Palestinci pregledujejo škodo na sedežu UNRWA-ja po izraelskem napadu. Foto: Reuters
Palestinci pregledujejo škodo na sedežu UNRWA-ja po izraelskem napadu. Foto: Reuters

Nočni napadi v Gazi zahtevali več kot 30 smrtnih žrtev

Po navedbah zdravstvenega ministrstva je bilo v izraelskih napadih na Gazo ponoči ubitih 32 ljudi, večinoma žensk in otrok.

Mediji, povezani s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, so poročali o več kot 70 zračnih napadih vzdolž enklave, vključno z napadi na cilje v mestu Gaza, begunskem taborišču Nusejrat, Han Junisu in Rafi.

Izraelska vojska je medtem sporočila, da nadaljuje operacije v Rafi in da je v preteklem dnevu v spopadih in napadih ubila številne palestinske borce ter uničila njihovo infrastrukturo.

Izraelska letala so po navedbah vojske napadla tudi cilje v Beit Hanunu na skrajnem severu enklave, od koder naj bi v četrtek proti južnemu Izraelu poleteli izstrelki.

Izraelske sile so v več kot devetmesečni ofenzivi v Gazi po zadnjih podatkih skupno ubile že najmanj 38.345 ljudi, še več kot 88.000 je ranjenih. Dejansko število ubitih je ob na tisoče pogrešanih verjetno še mnogo višje.

Davek med civilisti terjajo tudi lakota, bolezni in splošno pomanjkanje, ki vlada zaradi izraelskega obleganja in blokad dobav humanitarne pomoči.

Po pomolu so prepeljali le 8100 ton človekoljubne pomoči. Foto: Reuters
Po pomolu so prepeljali le 8100 ton človekoljubne pomoči. Foto: Reuters

Pomola ne bodo vrnili

ZDA na obalo Gaze ne bodo vrnile pomola za dostavo humanitarne pomoči, ki so ga sredi junija po manj kot mesecu delovanja odstranili zaradi slabega vremena, so v četrtek sporočili iz Washingtona.

Pomol, ki je le malo pomagal pri omejevanju humanitarne krize, bo do nadaljnjega v izraelskem pristanišču Ašdod, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pentagon je v izjavi sporočil, da je bila ameriška vojska v sredo neuspešna pri poskusu vnovične namestitve pomola na obalo Gaze. Tiskovni predstavnik Pat Ryder je kot razloge za neuspelo operacijo navedel tehnične težave in neugodne vremenske razmere.

Pomol je ameriška vojska postavila v upanju, da bi okrepili dobavo pomoči Palestincem v enklavi. Stal je približno 230 milijonov dolarjev, po postavitvi 17. maja pa je deloval le teden dni. Nato je bil v uporabi še en teden v juniju, preden so ga "začasno" premestili v izraelski Ašdod.

Skupno so po pomolu prepeljali 8100 ton pomoči, ki pa so jo humanitarne organizacije s težavo dobavljale civilistom.

Konec zgodbe s pomolom je v četrtek na tiskovni konferenci komentiral tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je ob tem izrazil razočaranje.

Humanitarne organizacije in predstavniki Združenih narodov medtem stalno poudarjajo, da dobave pomoči z morja in iz zraka ne morejo nadomestiti dobav po kopnem, kjer pa že tako zahtevno razdeljevanje pomoči znotraj razdejane enklave dodatno otežujejo omejitve izraelske vojske, ki nadzoruje vse vstopne točke v Gazo.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v četrtek znova opozorila na nezadostne dobave pomoči v Gazo, saj je v zadnjem tednu v enklavo vstopilo le pet tovornjakov z medicinsko opremo. Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je zato znova pozval k takojšnjemu umiku omejitev.

Da Izrael izvaja namerno kampanjo stradanja proti palestinskemu ljudstvu, zaradi katere umirajo otroci v Gazi, so ta teden opozorili strokovnjaki Združenih narodov za človekove pravice. Ob tem so dodali, da gre za obliko genocidnega nasilja in da za lakoto trpijo vzdolž celotne palestinske enklave. S splošnim pomanjkanjem opreme se spopada tudi v veliki meri uničeni zdravstveni sistem v Gazi.

Slovenija napovedala milijon evrov finančne pomoči UNRWA-ju

Zunanja ministrica Tanja Fajon je na donatorski konferenci za podporo Agenciji ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) v New Yorku napovedala milijon evrov dodatne slovenske pomoči agenciji in predstavila skupne zaveze, ki so bile oblikovane na pobudo Slovenije, Jordanije in Kuvajta, so sporočili z ministrstva.

Izrael nadaljuje napade v Gazi