Zapor Sde Teiman je bil pred dnevi prizorišče protesta Izraelcev zaradi napovedi preiskave spolnih zlorab palestinskih zapornikov. Foto: Reuters
Zapor Sde Teiman je bil pred dnevi prizorišče protesta Izraelcev zaradi napovedi preiskave spolnih zlorab palestinskih zapornikov. Foto: Reuters

Izraelski zdravstveni delavec je spregovoril za ameriški časopis Wall Street Journal. Po njegovih besedah so bile med smrtno nevarnimi poškodbami, ki jih je utrpel zapornik, zlomljena rebra, "očitni znaki napada" na trebuh in predel prsi ter hude poškodbe danke, ki jih je najverjetneje povzročilo vstavljanje predmeta.

"Bilo je kar grozljivo," je dejal zdravstveni delavec. "Meja je postavljena tako nizko, da ne vem, kako lahko moralno sploh še pademo nižje. Vedel sem, da se lahko takšne stvari dogajajo, a nikoli nisem videl česa takšnega," je dejal.

Wall Street Journal, ki se sklicuje na odvetnike in zdravnike, poroča, da je bil primer razkrit, ker so žrtev prepeljali v civilno bolnišnico, ljudje, ki so tam zapornika zdravili, pa so izrazili zaskrbljenost.

Prejšnji teden je bila zaradi te spolne zlorabe sprožena vojaška preiskava.

Zapornike silili, da "lajajo kot psi"

Medtem je izraelska organizacija za varstvo človekovih pravic B'Tselem objavila pričevanje palestinskega odvetnika Sarija Hurije, ki je opisal obravnavo palestinskih zapornikov v izraelskem zaporu Megido.

Hurija je dejal, da so izraelski pazniki nekatere palestinske zapornike silili, da "lajajo kot psi". "Če so zavrnili, so jih pretepali, dokler niso začeli lajati," je dejal.

Kot je dejal, so mlade palestinske zapornike "pretepali in poniževali", "mlade fante so silili poljubljati izraelsko zastavo na zidu".

"Kdor je to zavrnil, so ga zlorabili. Ena od paznic je slikala enega od zapornikov, ko je poljubljal zastavo. Neprestano so jih pretepali, žalili in poniževali," je v pričevanju dejal odvetnik.

Napadi po vsej Gazi

Izraelska vojska medtem nadaljuje bombardiranje Gaze. V mestu Gaza je napadla stanovanje v soseski Tufa, pri čemer je ubila tri člane iste družine, moškega z ženo in sinom, poroča palestinska tiskovna agencija Vafa.

Izraelski tank v Gazi, tarča palestinskih borcev. Foto: Reuters
Izraelski tank v Gazi, tarča palestinskih borcev. Foto: Reuters

Ob tem je Izrael bombardiral domove v begunskem taborišču Bureidž, dom na vhodu v begunsko taborišče Nusejrat, soseski mesta Gaza Tal al Hava in Zejtun ter območje severozahodno od taborišča Nusejrat.

Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je Izrael tam od 7. oktobra ubil 39.653 ljudi, od tega več kot 16.000 otrok. Več kot 10.000 ljudi je pogrešanih. Ranjenih je najmanj 91.535 ljudi.

Jordanski minister: Izrael potiska območje v vojno

Jordanski zunanji minister Ajman Safadi je dejal, da nosi Izrael "vso odgovornost" za stopnjevanje napetosti na Bližnjem vzhodu, poroča Al Džazira.

"Izrael potiska celotno območje v prepad regionalne vojne z nadaljevanjem agresije na Gazo, kršenjem mednarodnega prava in napadi na suverenost držav," je dejal Safadi.

Če mednarodna skupnost ne bo sprejela ukrepov za ustavitev izraelske agresije, bo izraelski premier Benjamin Netanjahu sprožil nove vojne na območju, je dejal jordanski minister.

Safadi je govoril z zunanjimi ministri Katarja, Egipta, ZDA, Rusije, Kitajske, Italije, Nizozemske, Belgije, Irske, Cipra, Švedske in z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU-ja Josepom Borrellom, da bi pridobil podporo za zmanjševanje napetosti.

Turčija bo pristopila k tožbi Južne Afrike

Turčija bo po poročanju Reutersa pristopila k tožbi Južne Afrike, ki Izraelu na Meddržavnem sodišču v Haagu očita izvajanje genocida v Gazi. Tudi Španija je zaprosila za posredovanje v tem primeru.