"Običajno je bil to dan praznovanja, ko smo gledali otroke v novih uniformah, ki se odpravljajo v šolo in sanjajo, da bodo postali zdravniki ali inženirji. Danes upamo le, da se bo vojna končala, preden izgubimo katerega od njih," je za agencijo Reuters dejala mati petih otrok.

Palestinsko ministrstvo za izobraževanje je sporočilo, da so vse šole v Gazi zaprte, med enajstmesečno vojno pa je bilo uničenih ali poškodovanih 90 odstotkov šol.

Agencija ZN-a za pomoč palestinskim beguncem UNRWA, ki upravlja približno polovico šol v Gazi, je številne od njih spremenila v zasilna zavetišča, v katerih je nastanjenih na tisoče razseljenih družin.

"Dlje ko otroci ne hodijo v šolo, težje bodo nadoknadili zamujeno znanje in bolj bodo v nevarnosti, da postanejo izgubljena generacija. S tem lahko postanejo žrtve izkoriščanja, med kar štejejo otroške poroke, otroško delo in novačenje v oborožene skupine," je dejala direktorica UNRWA-ja za komunikacije Juliette Touma.

Poleg 625.000 šoloobveznih prebivalcev Gaze, ki so že vpisani v šolo in bodo zamudili pouk, bi se moralo v prvi razred vpisati še 58.000 šestletnikov, je sporočilo ministrstvo za izobraževanje. 39.000 učencev ni moglo opravljati mature. Po podatkih ministrstva je bilo v Gazi ubitih najmanj 400 učiteljev.

UNRWA je prejšnji mesec v 45 svojih zavetiščih začela izvajati program za vrnitev k pouku, v okviru katerega učitelji pripravljajo igre, dramske, likovne, glasbene in športne dejavnosti, da bi pomagali pri duševnem zdravju otrok.

Skoraj vsi od 2,3 milijona prebivalcev Gaze so bili vsaj enkrat prisiljeni zapustiti svoje domove, nekateri pa so morali zbežati celo desetkrat.