Prizor iz razdejanega Han Junisa. Foto: EPA
Prizor iz razdejanega Han Junisa. Foto: EPA

Tarča izraelskih napadov sta bili predvsem mesti Gaza in Han Junis.

V napadu na skupino civilistov na ulici v soseski Tal al Hava v mestu Gaza so bili ubiti štirje ljudje. V zračnem napadu na mesto Han Junis na jugu enklave pa sta bili ubiti še dve osebi.

Tarča je bil tudi kraj Zavajda v osrednjem delu Gaze, v katerem je bil ubit motorist, en človek je bil ranjen.

Izraelska vojska je za prebivalce nekaj sosesk v Han Junisu odredila evakuacijo pred pričakovano kopensko operacijo.

V izraelskih napadih na Gazo, ki je od leta 1967 pod izraelsko okupacijo, je bilo od 7. oktobra lani po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi doslej ubitih najmanj 39.623 ljudi, še najmanj 91.469 je bilo ranjenih. Med ubitimi je tudi več kot 16.000 otrok.

ZN opozarja na porast nedohranjenosti otrok

ZN v svojem zadnjem poročilu o razmerah v Gazi po poročanju Al Džazire ugotavlja močan porast nedohranjenosti otrok. Ta je julija v primerjavi z junijem narasla za skoraj 50 odstotkov. Zdaj v Gazi "akutno nedohranjenost" trpi več kot 650 otrok, kar je trikrat več kot maja.

V Gazi močno primanjkuje hrane in vode, ker Izrael preprečuje dobavo humanitarne pomoči.

ZN-ov Urad za koordinacijo humanitarnih zadev (Ocha) poroča tudi, da je pogrešanih oziroma pod ruševinami uničenih stavb okoli 10.000 ljudi.

Anketa: Skoraj polovica Izraelcev podpira napad na Iran

Razmere na Bližnjem vzhodu so se še dodatno zaostrile po atentatih na političnega vodjo Hamasa Ismaila Hanijo v Teheranu in enega najvišjih poveljnikov libanonskega gibanja Hezbolah Fuada Šukra v Bejrutu. Iran in njegovi zavezniki so zagrozili s povračilnim napadom. Izrael pa je zagotovil, da je pripravljen na vse možne scenarije.

Anketa, ki jo je opravil izraelski radio 103FM, kaže, da 48 odstotkov vprašanih podpira izraelski napad na Iran in gibanje Hezbolah v Libanonu.

34 odstotkov vprašanih bi napad Izraela podprlo, če je Izrael prvi napaden.

Izrael je v Gazo vrnil razpadla trupla, ki jih je zasegel in v Izraelu zadrževal več mesecev. Foto: Reuters
Izrael je v Gazo vrnil razpadla trupla, ki jih je zasegel in v Izraelu zadrževal več mesecev. Foto: Reuters

Izraelska vojska vrnila razpadla trupla Palestincev

Medtem je izraelska vojska v Gazo vrnila več kot 80 razpadlih trupel neidentificiranih Palestincev, ki so bila več mesecev v Izraelu.

Izraelski mediji poročajo, da je vojska trupla zasegla, da bi preverila, ali so med njimi tudi trupla izraelskih ujetnikov, ki so jih Palestinci 7. oktobra lani ugrabili in odpeljali v Gazo.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da je izraelska vojska trupla izkopala iz grobov in vzela z drugih lokacij v Gazi.

Abas pozval k "legitimni vladi" v Gazi

Palestinski predsednik Mahmud Abas je medtem za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti opozoril, da je bil namen uboja Hanije podaljšati vojno v Gazi in razširiti njen obseg. Dodal je, da bo uboj negativno vplival na pogajanja za končanje agresije v Gazi.

Hkrati je Izrael pozval, naj opusti svoje ambicije in preneha z agresivnimi dejanji proti Palestincem ter se zaveže k "takojšnji in trajni prekinitvi ognja in umiku z območja Gaze".

Za Ria Novosti je Abas dejal tudi, da bi morala v Gazi vladati "legitimna palestinska vlada" pod okriljem Organizacije za osvoboditev Palestine (PLO).

Abas bo sicer prihodnji teden obiskal Moskvo. Namen obiska, ki bo trajal od 12. do 14. avgusta, bo izmenjava mnenj o najnovejših dogodkih na palestinskem in mednarodnem prizorišču. Prav tako pa se namerava sestati z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.