Pogled iz Izraela na eksplozijo v Gazi. Foto: Reuters
Pogled iz Izraela na eksplozijo v Gazi. Foto: Reuters

Med drugim je bilo v napadu na sosesko Al Amal v zahodnem delu Han Junisa ubitih 11 ljudi, tudi dva otroka. V napadu z brezpilotnim letalnikom na predel Katiba v središču mesta pa je umrlo še osem ljudi.

O smrtnih žrtvah zaradi izraelskih napadov poročajo tudi iz taborišč na območju, na katero se je po poročanju španske tiskovne agencije EFE avgusta zateklo približno 250.000 ljudi, ki jih je Izrael tja prisilno evakuiral.

Enote civilne zaščite v Gazi poročajo tudi o treh smrtnih žrtvah v mestu Rafa na jugu Gaze, kamor so izraelski vojaki vkorakali maja.

V petek zvečer je izraelska vojska odredila nove prisilne evakuacije severnih predelov Gaze, ki jim je sledila nova operacija izraelske vojske z več zaporednimi raketnimi napadi.

Devetdeset odstotkov od več kot dveh milijonov prebivalcev Gaze je Izrael med vojno prisilno razselil, v taboriščih pa se zaradi prenatrpanosti in pomanjkanja sanitarij, čiste vode in higienskih pripomočkov hitro širijo nalezljive in kožne bolezni, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Otroci se igrajo pred šotorom v Deir Al Balahu v osrednji Gazi. Foto: Reuters
Otroci se igrajo pred šotorom v Deir Al Balahu v osrednji Gazi. Foto: Reuters

V Egiptu se nadaljujejo pogajanja o Gazi, tja tudi predstavniki Hamasa

Pogajanj v Kairu se poleg predstavnikov izraelskih obveščevalnih in varnostnih agencij udeležuje tudi vodja ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns. Egiptovski vir je za AFP dejal, da na pogovorih sodelujeta še vodji egiptovske in katarske obveščevalne agencije.

Predstavniki Hamasa se tokratnih pogajanj v Kairu ne udeležujejo, so pa danes sporočili, da so v egiptovsko prestolnico poslali delegacijo, ki se bo sestala s predstavniki egiptovske obveščevalne agencije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah egiptovskega vira se bo najobsežnejši krog pogajanj odvil v nedeljo, preboj pri pogajanjih pa lahko po poročanju AFP-ja, ki se sklicuje na egiptovski vir, pričakujemo, ali bodo ZDA izvedle dovoljšnji pritisk na izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

"Pri pogajanjih je bil dosežen napredek. Zdaj je ključno, da obe strani stopita skupaj in sodelujeta pri uresničitvi," je v petek dejal predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby. Po njegovih navedbah so bila pogajanja "konstruktivna", namige o "skorajšnjem propadu" diplomacije pa je označil za netočne.

V petek so se po telefonu o pogajanjih pogovarjali tudi ameriški predsednik Joe Biden, egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi in katarski šejk Tamim bin Hamad Al Tani.