Palestinka žaluje za sorodniki, ubitimi v izraelskem napadu v mestu Deir el Bala v osrednji Gazi. Foto: EPA
Palestinka žaluje za sorodniki, ubitimi v izraelskem napadu v mestu Deir el Bala v osrednji Gazi. Foto: EPA

Ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da je bilo v zadnjih 24 urah ubitih 49 Palestincev, 219 pa jih je bilo ranjenih.

Izraelska letala so bombardirala večnadstropno stanovanjsko stavbo in zadela štiri stanovanja. Med ubitimi so ženske, otroci in starejši.

Novinar francoske tiskovne agencije AFP pa je ponoči poročal o močnem topniškem obstreljevanju, eksplozijah in streljanju v soseski Zejtun v južnem delu mesta Gaza.

O žrtvah poročajo tudi iz soseske mesta Gaza Tufa. Kot so sporočili reševalci palestinskega Rdečega polmeseca, so bili v izraelskem bombardiranju ubiti najmanj trije ljudje, več je ranjenih.

Al Džazira še poroča, da sta bila dva človeka ubita v izraelskem napadu z brezpilotnim letalom blizu ribiškega pristanišča na zahodu Gaze.

Razmere v palestinski enklavi se medtem še naprej poslabšujejo, saj primanjkuje hrane, zdravil in vode, smrtnih žrtev pa je vsak dan več. Po zadnjih podatkih so izraelske sile v Gazi pobile najmanj 42.175 ljudi, še najmanj 98.336 je bilo ranjenih.

Palestinski uradniki in uradniki ZN-a pravijo, da na območju Gaze ni varnih krajev, kamor bi se civilisti lahko zatekli.

"Strah in ponižanje, ki ju ti ljudje doživljajo ... ne moremo si niti predstavljati, kaj čutijo in koliko časa bodo potrebovali, da si opomorejo od tega," je po navedbah BBC dejal višji namestnik direktorja UNRWA-ja za zadeve v Gazi Sam Rose.

Svetovni program ZN-a za hrano (WFP) opozarja, da je Izrael zaprl vse glavne prehode na severu, zato od začetka meseca v Gazo ni mogla priti nobena pomoč v hrani.

Hamas napadel skupino izraelskih vojakov

Oboroženo krilo Hamasa pa je sporočilo, da so njegovi borci z eksplozivno napravo napadli skupino 15 izraelskih vojakov, ki so skušali vdreti v hišo v zahodnem delu taborišča Džabalija. Nekaj vojakov naj bi ubili, nekaj pa ranili.

Izraelska vojska je medtem objavila zemljevid severne Gaze z navodili prebivalcem v bližini Džabalije, naj zapustijo območje in se odpravijo proti jugu na t. i. humanitarno območje med območjem Al Mavasi in mestom Deir el Bala.

Tam so sicer večinoma zgolj prenatrpana šotorska taborišča, v katerih živi približno milijon razseljenih Palestincev, ki so bili kljub izraelski razglasitvi t. i. varnega območja prav tako že večkrat tarča smrtonosnih izraelskih napadov.

V sredo je humanitarna organizacija Zdravniki brez meja (MSF) kritizirala prizadevanja Izraela, da "prisilno in nasilno potisne tisoče ljudi s severa na jug Gaze".

Od oktobra lani je bilo po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi tam v izraelskih napadih ubitih najmanj 42.175 ljudi, od tega več kot 16.700 otrok. Več kot 98.300 je bilo ranjenih.

Nikaragva: Izraelska vlada je genocidna

Vlada Nikaragve je medtem prekinila diplomatske odnose z Izraelom. Managua je izraelsko vlado označila za "fašistično" in "genocidno".

Razlog za prekinitev odnosov so izraelski napadi na palestinsko ozemlje, je sporočila nikaragovska vlada, ki dodaja, da se konflikt "širi na Libanon in močno ogroža Sirijo, Jemen in Iran".

Izraelski napad na begunsko taborišče Džabalija