V Han Junisu preštevajo mrtve. Foto: Reuters
V Han Junisu preštevajo mrtve. Foto: Reuters

V Han Junisu je bilo od ponedeljka ubitih najmanj 121 Palestincev, v obdobju 24 ur je bilo skupno ubitih najmanj 55, še 110 pa ranjenih, je sporočilo ministrstvo za zdravje v Gazi.

Med ubitimi je najmanj 24 otrok, je sporočila fundacija Save the Children, ob tem pa izrazila "ogorčenje nad nenehnim in nesorazmernim nasiljem nad palestinskimi otroki".

Število smrtnih žrtev, ki jih je od 7. oktobra lani skupno terjala izraelska ofenziva na Gazo, je po podatkih tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva doseglo 39.145, še več kot 90.200 ljudi pa je ranjenih. Dejansko število ubitih je ob številnih pogrešanih verjetno še bistveno višje.

Nasilje nad Palestinci se medtem nadaljuje tudi na zasedenem Zahodnem bregu. Med današnjo operacijo izraelske vojske so bili tam danes ubiti trije ljudje, še več kot deset je ranjenih, so sporočili lokalni uradniki.

Izraelska vojska naj bi ob tem aretirala tudi najmanj 25 civilistov. Tiskovni predstavnik vojske je pojasnil, da so se med operacijami na Zahodnem bregu danes soočili z napadi palestinskih borcev, lažje je bil ranjen najmanj en izraelski vojak.

Operacije izraelskih sil na Zahodnem bregu so se po napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na izraelskem ozemlju 7. oktobra lani okrepile, raven nasilja je trenutno najvišja po drugi intifadi med letoma 2000 in 2005. Samo letos so izraelski vojaki ubili najmanj 259 Palestincev, med njimi 46 otrok in mladoletnih, lansko leto pa je bilo z več kot 520 ubitimi najsmrtonosnejše v zadnjih dveh desetletjih.

Bolnišnice v Gazi so preobremenjene, dostop do zdravstvenega varstva pa je močno oviran. Foto: Reuters
Bolnišnice v Gazi so preobremenjene, dostop do zdravstvenega varstva pa je močno oviran. Foto: Reuters

Prva zdravstvena evakcuacija Palestincev pod okriljem EU-ja

Iz Egipta pa so danes v Španijo v okviru prve zdravstvene evakuacije Palestincev, ki jo je usklajevala EU, prepeljali 16 palestinskih otrok in njihovih družinskih članov.

Evropski komisar Janez Lenarčič je poudaril, da so zdravstvene evakuacije ključne v času, ko so bolnišnice v Gazi preobremenjene, dostop do zdravstvenega varstva pa je močno oviran.

Komisar za krizno upravljanje se je ob tem zahvalil Španiji in drugim članicam EU-ja, ki so ponudile pomoč. Dodal je, da morajo Izrael in vsi akterji, vključeni v te operacije, še naprej spoštovati svoje zaveze in omogočiti potreben dostop za nadaljevanje evakuacij.

Kot so še sporočili v Bruslju, je zdravstveno evakuacijo finančno in operativno podprl mehanizem EU-ja na področju civilne zaščite v tesnem sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), palestinskim skladom za pomoč otrokom in sodelujočimi državami.

Ker je WHO aktiviral mehanizem civilne zaščite EU-ja, je EU v celoti podpiral usklajevanje dejavnosti za medicinsko evakuacijo palestinskih bolnikov v Evropo. Prošnja se nanaša na ciljno usmerjeno zdravstveno evakuacijo otrok, ki nujno potrebujejo zdravstveno oskrbo. Zdravstvene evakuacije se bodo predvidoma nadaljevale v prihodnjih tednih.

Doslej so pomoč pri zdravstveni evakuaciji, vključno z zdravljenjem bolnikov in prevozom, ponudile Belgija, Italija, Luksemburg, Malta, Romunija, Slovaška in Španija.

Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides je pozvala k okrepitvi prizadevanj za zagotovitev varne medicinske evakuacije za tiste, ki jo nujno potrebujejo, zlasti za otroke.

EU je za zadeve, povezane z zdravjem na območju Gaze, letos namenil 23 odstotkov svojega humanitarnega proračuna oz. 32,5 milijona evrov. Unija od začetka januarja podpira tudi koordinacijsko celico WHO-ja za nujno medicinsko pomoč v Gazi v Kairu, v katero je bilo napotenih 22 strokovnjakov iz EU-ja in sodelujočih držav mehanizma civilne zaščite EU-ja, se še sporočili v Bruslju.