Benjamin Netanjahu in Joav Galant. Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu in Joav Galant. Foto: Reuters

Izraelsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da Mednarodno kazensko sodišče ni pristojno v zadevi, Khan pa trdi, da je kršil njegov statut.

"Država Izrael je danes vložila uradni ugovor zoper pristojnost ICC-ja in zakonitost tožilčeve zahteve za izdajo naloga za prijetje izraelskega predsednika vlade in obrambnega ministra," je na omrežju X sporočil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Oren Marmorstein.

Po njegovih besedah Khan Izraelu ni omogočil, da pred nadaljevanjem postopka uveljavi pravico, da sam razišče obtožbe proti politikoma, vključno z obtožbami o stradanju civilistov, njihovem iztrebljanju in namernih napadih nanje.

Aprila 2015 je Palestina postala članica ICC-ja, s čimer je sodišče dobilo pristojnost na njenem ozemlju, torej v Gazi, na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu. Vsa ta ozemlja so pod nezakonito izraelsko okupacijo od leta 1967.

Khan je maja od sodišča zahteval, da izda nalog za prijetje Netanjahuja, Galanta in treh voditeljev palestinskega gibanja Hamas zaradi domnevnih vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, storjenih med Hamasovim napadom na jugu Izraela 7. oktobra lani in izraelsko ofenzivo v Gazi, ki je sledila.

Izraelske oblasti so zahtevo označile za zgodovinsko sramoto, Hamas pa je Khanu očital enačenje žrtev z agresorjem. ICC tožilčevo zahtevo za izdajo nalogov še preučuje.

Že marca 2021 je takratna tožilka ICC-ja Fatou Bensouda oznanila začetek preiskave domnevnih izraelskih vojnih zločinov v Palestini.

Videoposnetek jasno prikazuje, kako izraelski vojaki mečejo in brcajo trupla Palestincev s strehe hiše na okupiranem Zahodnem bregu. Foto: Reuters
Videoposnetek jasno prikazuje, kako izraelski vojaki mečejo in brcajo trupla Palestincev s strehe hiše na okupiranem Zahodnem bregu. Foto: Reuters

15 ubitih na jugu Gaze

Al Džazira medtem poroča o stopnjevanju izraelskih napadov na Rafo na jugu Gaze, kjer so izraelske zračne sile uničile dva doma. Izpod ruševin so izvlekli 15 trupel, tudi trupla treh otrok, so dejali zdravstveni viri.

Hiši sta bili povsem uničeni, pod ruševinami pa so še ljudje, do katerih se skušajo prebiti pripadniki civilne zaščite.

Na severu Gaze pa je izraelsko brezpilotno letalo razneslo avtomobil, pri čemer so bili ubiti trije ljudje, devet jih je bilo ranjenih. Družina v vozilu se je vozila na poroko v mestu Gaza, poroča Al Džazira.

O eksplozijah poročajo tudi iz osrednje Gaze. V begunskem taborišču so napadli hišo, a o poškodovanih ni poročil. En Palestinec je bil ranjen v izraelskem napadu na avtomobil v taborišču.

Na Zahodnem bregu vojaki brcali in metali trupla s strehe

Medtem so izraelske okupacijske sile v raciji v Kabatiji na Zahodnem bregu ubile najmanj sedem Palestincev. Videoposnetki kažejo izraelske vojake, ki porivajo, kot je videti, trupla s strehe hiše.

Vojaki so metali telesa ljudi, ki niso kazali znakov življenja, s strehe stavbe, ki so jo pred tem obkolili in napadli s protitankovskimi izstrelki. Eden od vojakov je eno truplo brcnil čez rob strehe, je jasno razvidno na posnetku.

Izraelska vojska je priznala obstoj videodokazov o teh dejanjih, ravnanje vojakov pa naj bi "pregledovala".

Izrael nadaljuje napade na Gazo
Generalna skupščina Združenih narodov pozvala Izrael k takojšnjemu umiku z zasedenih palestinskih ozemelj