Posledice izraelskega zračnega napada na šolo v begunskem taborišču Nusejrat. Foto: Reuters
Posledice izraelskega zračnega napada na šolo v begunskem taborišču Nusejrat. Foto: Reuters

Uslužbenci ZN-a so delali za UNRWA, Agencijo za pomoč palestinskim beguncem. Agencija je sporočila, da gre za največ smrtnih žrtev med njenim osebjem v enem napadu od začetka vojne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poslopje šole, v katerem živi okoli 12.000 razseljenih Palestincev, predvsem žensk in otrok, je bilo od začetka vojne tarča izraelskih napadov že petič, je sporočil UNRWA.

"Šola, spremenjena v zatočišče za 12.000 ljudi, je bila danes spet tarča izraelskih zračnih napadov. Med mrtvimi je šest uslužbencev UNRWA-ja," je Guterres sporočil na družbenem omrežju X. "Kar se dogaja v Gazi, je popolnoma nesprejemljivo," je opozoril in dodal, da se morajo "te dramatične kršitve mednarodnega humanitarnega prava takoj končati".

V izraelskih napadih na Gazo je bilo od 7. oktobra ubitih že 220 uslužbencev UNRWA-ja, kar je največ v zgodovini ZN-a, so dodali v agenciji.

Izraelska vojska napad na šolo upravičuje, češ da so njene sile "izvedle natančen napad na teroriste, ki so delovali v Hamasovem poveljniško-nadzornem centru" na njenem območju, izraelski veleposlanik v ZN-u pa je obsodil Guterresa, ker je ta obsodil napad.

Dani Danon je generalnega sekretarja ZN-a obtožil izkrivljanja resnice, potem ko je ta izraelski smrtonosni napad na šolo označil za "nesprejemljivega".

"Kar je 'nesprejemljivo', Antonio Guterres, je dejstvo, da zavračate priznanje realnosti in jo še naprej izkrivljate," je na družbenem omrežju X zapisal Danon. ZN-u je še očital, da obsoja Izrael v njegovi "pravični vojni proti teroristom, medtem ko Hamas še naprej uporablja ženske in otroke kot živi ščit".

Izrael sicer ni predstavil nikakršnih dokazov za trditev, da je bil v šoli nekakšen poveljniški center Hamasa.

Al Džazira poroča, da je ena od Palestink, ki se je zatekla v napadeno šolo, dejala, da je bilo v napadu ubitih vseh šest njenih otrok.

"So vsi ti otroci teroristi? Naj jih Bog kaznuje. Izraelci so uničili naš dom, ubili in stradali naše ljudi. Ženske so ovdovele, otroci so osiroteli," je dejala.

"Neskončno in nesmiselno ubijanje, dan za dnem"

Napad je obsodil tudi vodja UNRWA-ja Philippe Lazzarini, ki je na omrežju X poudaril, da je bilo od začetka vojne v Gazi ubitih že 220 članov osebja agencije. "Neskončno in nesmiselno ubijanje, dan za dnem," je zapisal.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je dejal, da je "ogorčen" zaradi uboja šestih uslužbencev UNRWA-ja v izraelskem napadu na šolo.

Dodal je, da mednarodna skupnost ne more in ne sme dopuščati nespoštovanja osnovnih načel mednarodnega humanitarnega prava, predvsem glede zaščite civilistov.

V Berlinu pa so tako kot Guterres dejanje označili za nesprejemljivo in Izrael pozvali, naj zaščiti uslužbence ZN-a in druge humanitarne delavce. K zaščiti humanitarnih delavcev je pozval tudi ameriški zunanji minister Antony Blinken. ZDA in Nemčija sta najtesnejši zaveznici Izraela in njegovi največji oboroževalki.

Katarsko zunanje ministrstvo je napad na šolo "ostro obsodilo". Označili so ga za "grozljiv pokol", ki potrjuje Izraelov "zločinski pristop in neupoštevanje načel mednarodnega humanitarnega prava".

Doha je pozvala k "takojšnji mednarodni preiskavi, vključno z napotitvijo neodvisnih preiskovalcev ZN-a, da bi ugotovili dejstva glede okupatorjevih vztrajnih napadov na šole in zavetišča za razseljene ljudi".

Turčija zahteva naloge za aretacijo zaradi ubite aktivistke na Zahodnem bregu

Turčija je začela preiskavo smrti turško-ameriške aktivistke, ki naj bi jo na okupiranem Zahodnem bregu ustrelila izraelska vojska, je v četrtek sporočila Ankara.

Turško zunanje ministrstvo je sporočilo, da bo truplo 36-letne Aysenur Ezgi Eygi v Turčijo prispelo v petek, njen pogreb pa bo predvidoma v soboto.

Pravosodni minister Yilmaz Tunc je dejal, da glavno tožilstvo v Ankari zadevo preiskuje, da ima dokaze, povezane z umorom, in da bo Turčija vložila zahtevo za aretacijo.

Izrael je dejal, da so jo njegovi vojaki po vsej verjetnosti ustrelili, vendar je bila njena smrt nenamerna.

Uboj sta obsodila tudi ameriški predsednik in podpredsednica Joe Biden in Kamala Harris ter dejala, da mora Izrael storiti več, da se tak dogodek ne ponovi.

Prizor v Han Junisu na jugu Gaze. Foto: Reuters
Prizor v Han Junisu na jugu Gaze. Foto: Reuters

Na severu Gaze ubitih najmanj 14 ljudi

Izraelska vojska je izvajala napade tudi drugod po Gazi. V mestu Gaza je ubila najmanj 12 ljudi, še več jih je ranila, poroča palestinska tiskovna agencija Vafa.

Štirje ljudje, vključno z otrokom in žensko, so bili ubiti v bombardiranju stanovanja družine Balbisi v soseski Tufa.

Pet, med njimi dva otroka, jih je umrlo v zračnem napadu na hišo družine Dahdu v soseski Zejtun. Še trije so bili ubiti v napadu na skupino ljudi nasproti pekarne v soseski Nasr.

V begunskem taborišču Džabalija pa sta bila dva Palestinca ubita v bombardiranju stanovanja.

V Rafi so bili medtem ubiti trije ljudje, poroča Vafa.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da je bilo tam v zadnjih 24 urah ubitih 34 ljudi, 96 je bilo ranjenih.

Po podatkih ministrstva pa je bilo od 7. oktobra do zdaj ubitih 41.118 ljudi, ranjenih pa 95.125.

Hamas ne sprejema novih pogojev

Palestinsko gibanje Hamas je v sredo v Dohi ponovilo pripravljenost na uresničitev prekinitve ognja, ki temelji na predlogu ZDA, ne namerava pa sprejemati kakršnih koli novih pogojev. To stališče je skupina predstavila na srečanju s predstavniki Katarja in Egipta, ki delujejo kot posredniki v pogajanjih z Izraelom.

Kot je sporočil Hamas, se je njihov glavni pogajalec Halil Al Haja v Dohi sestal s katarskim premierjem šejkom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem in vodjo egiptovske obveščevalne službe Abasom Kamelom.

Na pogovorih o možnosti za prekinitev ognja v Gazi in izmenjavi ujetnikov za zapornike so govorili o zadnjih dogodkih, niso pa po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili, ali je bil dosežen preboj.

Zadnji krogi pogajanj, ki potekajo v Dohi in Kairu, se sicer osredinjajo na okvir, ki ga je maja predstavil ameriški predsednik Joe Biden, ter na prehodni dogovor, ki je bil stranema predstavljen avgusta.

V izjavi po srečanju je Hamas ponovil, da ostajajo pripravljeni nemudoma uresničiti dogovor o prekinitvi ognja, ki bi temeljil na Bidnovem predlogu in prehodnem dogovoru. Znova je tudi poudaril zahtevo po umiku izraelskih sil s celotnega ozemlja Gaze. Zagotavljajo, da pogajalcem niso postavili drugih zahtev, obenem pa zavračajo kakršne koli nove pogoje, ki bi jih predstavila katera od strani.

Doslej pogajanja z izjemo enega tedna konec novembra še niso prinesla ustavitve spopadov, se pa v zadnjem času, zlasti po smrti šestih talcev na začetku septembra, krepi pritisk na izraelske oblasti.

Racija izraelskih okupacijskih sil v Tubasu na Zahodnem bregu. Foto: Reuters
Racija izraelskih okupacijskih sil v Tubasu na Zahodnem bregu. Foto: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu medtem vztraja pri nadaljnjem nadzoru izraelskih sil na meji med območjem Gaze in Egiptom, češ da bodo lahko le tako preprečili vnovično oborožitev Hamasa. Egipt in Katar sta to zavrnila in Netanjahuja obtožila, da želi s temi navedbami le preprečiti dogovor.

Na Zahodnem bregu izraelski ostrostrelec ubil moškega

Vafa še poroča, da je izraelski ostrostrelec v begunskem taborišču Far'a južno od mesta Tubas ubil 46-letnika. Tubas je medtem pod izraelskim obleganjem že več kot 24 ur.

Urad ZN-a za koordinacijo humanitarnih zadev pa je sporočil obseg uničenja domov in infrastrukture, ki ga je v Tulkarmu in begunskem taborišču Nur Šams na okupiranem Zahodnem bregu povzročila izraelska vojska.

Med 28. avgustom in 7. septembrom so izraelske sile tam poškodovale več kot 400 domov. 61 je neprimernih za bivanje. Razseljenih je 327 ljudi, med njimi 123 otrok.

Izraelski buldožerji so uničili več kot 2,6 kilometra vodovodov in kanalizacije. Prekinjena je dobava vode za 33.000 prebivalcev.

Izraelski vojaki v civilnih oblačilih, preoblečeni v ženske, so vstopili v bolnišnico v Halhulu, severno od Hebrona na jugu Zahodnega brega, poročata Palestinski informacijski center in Al Majadin. Vojaki so aretirali dva ranjena Palestinca, ki sta se zdravila v bolnišnici.

V izraelskem napadu na šolo ubitih 18 ljudi, tudi šest uslužbencev ZN-a

Izraelski poslanec poziva h kolektivnemu kaznovanju

Izraelski poslanec Almog Koen, član skrajno desne stranke Ocma Jehudit, je dejal, da bi moral Izrael izvajati obleganje "vasi in mest, iz katerih prihajajo teroristi".

Gre za obliko kolektivnega kaznovanja, ki je prepovedano po mednarodnem pravu. Izrael na Zahodnem bregu že dva tedna izvaja ofenzivo, v kateri so izraelske sile ubile že več kot 50 ljudi.

Zahodni breg in Gaza sta pod izraelsko okupacijo od leta 1967.