Palestinski najstnik Dia Al Adini, ki je po izraelskem napadu ostal brez rok. Foto: Reuters
Palestinski najstnik Dia Al Adini, ki je po izraelskem napadu ostal brez rok. Foto: Reuters

"To je bila doslej največja evakuacija iz Gaze od oktobra lani," je povedal predstavnik WHO-ja za palestinska ozemlja Rik Peeperkorn in dodal, da so imeli za akcijo na voljo zelo malo časa. Posebej težko je bilo evakuirati bolnike s težko dostopnega severa Gaze.

Poleg 97 bolnih in hudo ranjenih, vključno s 45 otroki, je WHO s partnerji iz enklave evakuiral tudi 155 njihovih spremljevalcev. Na nadaljnje zdravljenje so jih prepeljali v Abu Dabi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Uspešno evakuacijo je pozdravil tudi generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus. Po oceni WHO-ja v Gazi nujno medicinsko evakuacijo potrebuje več kot 10.000 ljudi, medtem ko je najmanj 22.500 ljudi utrpelo "poškodbe, ki so jim spremenile življenje".

Večinoma ljudje trpijo zaradi poškodb okončin. Ti ljudje po besedah Peeperkorna potrebujejo dolgotrajno, tudi večletno rehabilitacijo. "Ne moremo čakati na prekinitev ognja in mirovni dogovor," je poudaril. Med evakuiranimi so tudi bolniki z rakom ter krvnimi in ledvičnimi boleznimi, je še dejal.

Bolnike so evakuirali z izraelskega letališča Ramon. "Gaza potrebuje zdravstvene koridorje. Potrebujemo bolje organiziran in vzdržen sistem," je dejal Peeperkorn in dodal, da na premestitev čaka več kot 10.000 prebivalcev Gaze.

V skoraj popolnoma uničeni Gazi, ki jo izraelska vojska oblega že več kot 11 mesecev, je bilo od 7. oktobra lani ubitih že več kot 41.000 ljudi, večinoma žensk in otrok, več kot 98.000 je ranjenih.

Cepljenje proti otroški paralizi v Gazi. Foto: Reuters
Cepljenje proti otroški paralizi v Gazi. Foto: Reuters

WHO izpolnil prvi cilj kampanje cepljenja proti otroški paralizi

Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da je obsežna akcija cepljenja proti otroški paralizi v Gazi po njihovi oceni dosegla prvi cilj – cepili naj bi več kot 90 odstotkov otrok, mlajših od deset let. Ob tem so dodali, da bo čez štiri tedne potrebna nova akcija cepljenja z drugim odmerkom cepiva.

Prvi odmerek cepiva proti otroški paralizi je v Gazi do srede prejelo 552.451 otrok, mlajših od deset let, WHO pa ob tem še čaka na podatke o današnjem zadnjem dnevu cepilne kampanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ocenjujemo, da smo verjetno dosegli cilj," je dejal Rik Peeperkorn. Po njegovih besedah so sprva nameravali cepiti približno 640.000 otrok, vendar so verjetno "precenili številčnost ciljne populacije".

WHO je konec avgusta začel kampanjo cepljenja otrok proti otroški paralizi, potem ko so v Gazi prepoznali prvi primer te bolezni po 25 letih. Otroška paraliza je nalezljiva virusna bolezen, ki prizadene živčni sistem in povzroča ohromitve, lahko tudi smrt. Okužba se prenaša fekalno-oralno z umazanimi rokami.

Po navedbah WHO-ja se bo čez približno štiri tedne začela nova kampanja za zagotovitev potrebnega drugega odmerka cepiva. Dodajajo, da mora tudi drugi odmerek nujno dobiti najmanj 90 odstotkov otrok, da bi preprečili širjenje bolezni.

Peeperkorn je ob tem izrazil hvaležnost za spoštovanje dogovora o seriji tridnevnih humanitarnih premorov v različnih delih enklave med cepilno kampanjo. Dodal je, da se še vedno zavzemajo za vzpostavitev ustreznih humanitarnih koridorjev v Gazi, da bi pomoč lahko dosegla vse, ki jo potrebujejo.