Številne prebivalci Han Junisa so bili pred izraelskimi napadi prisiljeni zapustiti svoje domove. Foto: Reuters
Številne prebivalci Han Junisa so bili pred izraelskimi napadi prisiljeni zapustiti svoje domove. Foto: Reuters

"Zelo me skrbi, da bi v Gazi lahko prišlo do izbruha bolezni," je v Jeruzalemu dejal predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije Ayadil Saparbekov.

Virus otroške paralize so nedavno odkrili v vzorcih odplak z vojnega območja. Do zdaj pa ga niso potrdili pri nobenem bolniku, je še povedal strokovnjak WHO-ja, odgovoren za zdravstvene krize na palestinskih ozemljih.

Kot je pojasnil, je zaradi velikih težav z oskrbo s svežo vodo, odvajanjem odpadne vode in močno oslabljenega zdravstvenega sistema tveganje za širjenje bolezni zelo veliko. Več sto ljudi si v zasilnih namestitvah deli po eno stranišče, vsaka oseba pa ima na voljo manj kot dva litra vode na dan, je pojasnil.

Predstavnik WHO-ja tako ni zaskrbljen le zaradi otroške bolezni, ampak tudi drugih nalezljivih bolezni, ki lahko vodijo v smrt.

Najverjetneje so ostanki virusa prišli v odplake od cepljenega človeka, ki je imel virus v sebi. Pozitivni vzorci tako še ne pomenijo, da se je v Gazi že nekdo okužil z virusom otroške paralize. Bodo pa v prihodnjih dneh opravili natančnejšo analizo vzorcev.

Do nedelje nameravajo pripraviti tudi priporočila za morebitno kampanjo cepljenja v Gazi, pri kateri bi med drugim pomagal WHO.

Izraelska vojska je medtem po lastnih navedbah že začela cepiti vojake proti otroški paralizi. Vojska in druge organizacije pa naj bi se pripravljale tudi na dostavo cepiva v Gazo.

70 žrtev napadov v Gazi

V napadih v mestu Han Junis na jugu območja Gaze, ki jih je izraelska vojska izvedla v ponedeljek po pozivu k evakuaciji civilistov, je bilo po najnovejših podatkih ubitih 70 ljudi, več kot 200 pa jih je bilo ranjenih, je sporočilo ministrstvo za zdravje.

Po pozivu k začasni evakuaciji delov mesta Han Junis, vključno s humanitarnim območjem Al Mavasi, je območje na jugu Gaze zapustilo več tisoč Palestincev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi, ki ga upravlja islamistično gibanje Hamas, je bilo ubitih 70 ljudi, več kot 200 pa je bilo ranjenih.

Izraelske sile so tik pred sprožitvijo novih napadov Palestince pozvale, naj se umaknejo z vzhodnih obronkov Han Junisa, saj da gre za območje, kjer so zaznali povečane aktivnosti Hamasa. Ta je napade ostro obsodil ter mednarodno skupnost in ZN pozval, naj nemudoma posredujejo in ustavijo pobijanje Palestincev.

Civilisti tokrat niti niso imeli možnosti slediti ukazom za umik proti Al Mavasiju. To t. i. humanitarno območje ob sredozemski obali je bilo 13. julija prizorišče enega najhujših izraelskih napadov, v katerem je bilo ubitih 90 ljudi, še 300 pa je bilo ranjenih, zaradi česar so se nekateri raje odpravili proti Han Junisu. Na tem območju je po ocenah civilne zaščite okoli 400.000 ljudi.

Napad na izraelski tank v Rafi, ki ga je izvedel Hamas. Foto: Reuters
Napad na izraelski tank v Rafi, ki ga je izvedel Hamas. Foto: Reuters

Pekinško deklaracijo o začasni vladi naj bi podpisalo 14 palestinskih gibanj

Kitajski zunanji minister Vang Ji, ki je v Pekingu gostil predstavnike palestinskih gibanj, je sporočil, da se ta strinjajo glede oblikovanja začasne vlade narodne sprave po koncu vojne v Gazi.

Dogovor naj bi s podpisom pekinške deklaracije potrdilo 14 palestinskih gibanj, med katerimi sta tudi rivalski gibanji Hamas in Fatah.

Vang je danes ob koncu večdnevnega srečanja s predstavniki palestinskih gibanj pozdravil dogovor o oblikovanju začasne vlade narodne sprave, ki naj bi po koncu vojne prevzela oblast v Gazi.

Podpis dogovora je potrdil tudi visoki predstavnik gibanja Hamas Musa Abu Marzuk, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Danes podpisujemo sporazum o narodni enotnosti. Zavzemamo se za narodno enotnost in k temu pozivamo tudi druge," je dejal.

"Sprava je notranjepolitično vprašanje za različna palestinska gibanja, vendar je ni mogoče doseči brez podpore mednarodne skupnosti," je še dejal Vang. Dodal je, da Kitajska "želi igrati konstruktivno vlogo pri zagotavljanju miru in stabilnosti na Bližnjem vzhodu".

Visoki predstavnik Hamasa Husam Badran je pohvalil Kitajsko za njena prizadevanja. "Ta izjava prihaja v pomembnem času, saj se naši ljudje spopadajo z genocidno vojno, zlasti na območju Gaze," je navedel Badran. Dodal je, da je sporazum "dodaten pozitiven korak k doseganju palestinske narodne enotnosti".

Badran je dejal, da bo vlada narodne enotnosti upravljala območje v Gazi in na Zahodnem bregu, nadzorovala obnovo in pripravila pogoje za volitve. To je bilo stališče Hamasa, ki ga je predlagal že od prvih tednov spopadov.

"To ustvarja mogočno oviro proti vsem regionalnim in mednarodnim posegom, ki so nasprotju z interesi našega ljudstva pri upravljanju Palestine po vojni," je dejal Badran.

Kitajski zunanji minister Vang Ji. Foto: Reuters
Kitajski zunanji minister Vang Ji. Foto: Reuters

Na pogovorih tako Hamas kot Fatah

Izrael je medtem kritičen do Fataha, ki je s Hamasom podpisal dogovor. "Hamas in Fatah sta na Kitajskem podpisala sporazum o skupnem nadzoru Gaze po vojni. Namesto da bi zavrnil terorizem, Mahmud Abas objema morilce in posiljevalce Hamasa, s čimer razkriva svoj pravi obraz," je na družbenem omrežju X zapisal zunanji minister Izrael Kac. Prepričan je še, da se vlada narodne sprave ne bo zgodila, saj bodo zatrli Hamas.

Vang je minuli konec tedna gostil srečanje predstavnikov palestinskih gibanj, v Pekingu pa so že pred začetkom večdnevnih pogovorov poudarili, da si Kitajska prizadeva za uresničitev cilja notranje sprave v Palestini ter da želi zagotoviti platformo in ustvariti priložnosti za reševanje palestinskega vprašanja.

Kitajska, ki si tradicionalno prizadeva za rešitev palestinskega vprašanja in podpira ustanovitev neodvisne palestinske države, je srečanje predstavnikov palestinskih skupin gostila že v aprilu. Še eno srečanje je bilo načrtovano za junij, vendar so ga nato preložili.

Tudi nazadnje sta sodelovala tako Fatah kot Hamas, največji palestinski organizaciji in veliki nasprotnici. Med skupinama že več let potekajo pogovori o spravi, ki pa do zdaj niso prinesli pravega napredka. Na zadnjih palestinskih parlamentarnih volitvah leta 2006 je zmagal Hamas in leto pozneje s silo prevzel nadzor nad območjem Gaze, od koder so izgnali pripadnike gibanja Fatah. Ta medtem še vedno vodi palestinsko upravo na Zahodnem bregu.

Palestinska gibanja so na Kitajskem podpisali sporazum o nacionalni enotnosti

Pet žrtev izraelskih racij na Zahodnem bregu

V novih izraelskih racijah v begunskem taborišču Tulkarem na zasedenem Zahodnem bregu je bilo ubitih pet ljudi, med njimi tudi mati in hči, so sporočili palestinski uradniki. Izraelska vojska medtem trdi, da je v racijah ubila enega izmed poveljnikov Hamasa.

V taborišče Tulkarem je po navedbah palestinske tiskovne agencije Wafa vdrlo več kot 25 vojaških vozil. Med racijo so izraelske sile z dronom ubile pet ljudi, med katerimi sta bili tudi mati in hči, je dejal eden od lokalnih uradnikov.

Izraelska vojska je sporočila, da je z droni napadla in ubila poveljnika palestinskega islamističnega gibanja Hamas v Tulkaremu Ašrafa Nafeaja. Dodala je, da je bil poveljnik odgovoren za izdelavo eksplozivnih naprav, s katerimi bi se nato izvajali napadi na izraelske vojake. Umor poveljnika je potrdil tudi Hamas.

V ločeni izjavi je tiskovna predstavnica izraelske vojske potrdila tudi smrt ženske med racijo. Kot je pojasnila, gre za "oboroženo teroristko, ki se je v kraju pogosto pojavljala skupaj z voditelji borcev".

Izraelske sile so racije izvedle tudi v kraju Sair na jugu Zahodnega brega, v katerih sta bili ubiti dve osebi, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Izraelska vojska trdi, da je v kraju izvedla protiteroristično operacijo. "Med operacijo so izbruhnili nasilni izgredi, v katerih so teroristi metali kamene v vojake, ki so se nato odzvali z ognjem," je dodala.

Po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra lani so se razmere zaostrile tudi na zasedenem Zahodnem bregu, kjer izraelska vojska redno izvaja racije. Po podatkih oblasti v Ramali je bilo od 7. oktobra v racijah in nasilju izraelskih naseljencev ubitih najmanj 586 Palestincev. V istem obdobju je bilo po podatkih izraelskih oblasti ubitih tudi 17 Izraelcev.