Benjamin Netanjahu je izraelski premier z najdaljšim mandatom. Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu je izraelski premier z najdaljšim mandatom. Foto: Reuters

Sodišče bo danes preučilo argumente v povezavi z vprašanjem, ali sme Netanjahu, ki je obtožen korupcije, oblikovati vlado. V ponedeljek pa bo obravnavalo vprašanje zakonitosti dogovora o oblikovanju vlade narodne enotnosti, ki sta ga sklenila Netanjahu in njegov politični tekmec Beni Ganc, je ob začetku zaslišanja povedala vrhovna sodnica Ester Hajut, ki predseduje 11-članskemu odboru sodnikov.

Sodišče bo tako v ponedeljek obravnavalo peticijo, ki jo je vložilo več skupin, med njimi opozicijske stranke in prodemokratični aktivisti, z njo pa želijo doseči razveljavitev dogovora o oblikovanju vlade in prepoved za Netanjahuja, da bi vodil vlado.

Protest pred knesetom. Foto: Reuters
Protest pred knesetom. Foto: Reuters

Če bi vrhovno sodišče pritrdilo kateri izmed pritožb, bi to lahko privedlo do novih predčasnih volitev, že četrtih od aprila 2019, medtem ko se država spopada s pandemijo novega koronavirusa in s tem povezano gospodarsko krizo.

Bo njun dogovor uresničen?

Netanjahu in vodja Modro-bele stranke Ganc sta pred dvema tednoma podpisala dogovor o oblikovanju vlade narodne enotnosti. S tem so končali najdaljšo politično krizo v zgodovini države.

Triletni koalicijski dogovor predvideva, da bo Netanjahu ostal premier prvih 18 mesecev, nato pa Ganc od oktobra 2021 naslednjih 18 mesecev.

Netanjahu, premier z najdaljšim stažem v zgodovini Izraela, je na oblasti že več kot desetletje. Od konca leta 2018 sicer opravlja tekoče posle premierja.

Sojenje Netanjahuju zaradi korupcije so sredi marca preložili zaradi pandemije novega koronavirusa, nadaljevalo pa naj bi se 24. maja. Netanjahu je obtožen podkupovanja, poneverb, zlorabe zaupanja in trgovanja s političnim vplivom v zameno za pozitivno poročanje v medijih. Sam vse obtožbe zavrača.